Rijkswaterstaat raadpleegt vaarweggebruikers

0

Rijkswaterstaat heeft langs het kanaal van Gent naar Terneuzen nieuwe LED-verlichting geplaatst. Maar al die lichtjes zelf testen is natuurlijk veel te veel werk. Dus vraagt Rijkswaterstaat vaarweggebruikers een formulierin te vullen met ‘de ervaringen met de nieuwe verlichting.’ Van 15 augustus tot 1 september voert I&O Research hiervoor een online onderzoek uit.

Rijkswaterstaat is in 2012 gestart met 1.000 vaste navigatielichten vervangen langs de Rijkswateren. Deze nieuwe led-lichten helpen de scheepvaart bij een veilige en vlotte vaart, want ze zijn beter zichtbaar dan de oude verlichting. Bovendien is led een stuk duurzamer.

Zonne-energie

Eind 2014 zijn de navigatielichten vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen in combinatie met zonnepanelen. Niet alleen goed voor de natuur, maar ook de portemonnee, want de lichten hebben minder onderhoudskosten en door de groene stroom via de zonnepanelen, gaan ook de energiekosten omlaag.

Via een online onderzoek kunnen watersporters hun ervaring met de lichten invullen. Deze ervaringen worden meegenomen in een definitief verlichtingsplan voor het kanaal en andere verlichtingsplannen. Ook vaarweggebruikers die hun ervaringen met de huidige ‘oude’ verlichting willen delen, worden daarom uitgenodigd de enquête in te vullen.

Reageren