14 plekken om scheepswrakken vanaf de kust te zien

0

De meeste wrakken van schepen liggen diep onderwater verborgen. Maar er zijn ook wrakken die dicht bij de kust liggen en gewoon vanaf het strand te zien zijn. Hier een lijstje met de meest mooie scheepswrakken vanaf de kust.

1. Fort Stevens State Park, Oregon, Verenigde Staten

De overblijfselen van de Peter Iredale liggen op een zandstrook bij Fort Stevens State Park. Het wrak is een toeristische attractie sinds de dag dat de grond liep in 1906 door wind en een sterke stroming. In de afgelopen eeuw, veel van de overblijfselen zijn verslechterd, maar een groot stuk van het schip is gemakkelijk bereikbaar tijdens eb.

2. Aralmeer, Oezbekistan

Vroeger was Moynaq een belangrijke vissershaven, tegenwoordig ligt het op 150 km afstand van de oever van het huidige Aralmeer. Meerdere scheepswrakken liggen hier in de woestijn. Door het water uit het meer te gebruiken voor irrigatie, verdween 90% van het meer. Van de visserij is niets meer over.

3. Homebush Bay

De SS Ayrfield is een van de vele afgedankte schepen in de Homebush Bay, net ten westen van het Australische Sydney. Milieufreaky’s staan tegenwoordig op hun achterste poten, als je een wrak zomaar laat liggen voor een kust. Maar zie wat er gebeurd als je een schip sinds 1972 laat liggen in een baai: Er groeit een heel bos op de 79,1 meter lange dame.

4. Rhossili Beach, Wales

De kust van het schiereiland Gower ligt bezaaid met de overblijfselen van meer dan 250 scheepswrakken in verschillende stadia van verval. Minstens drie van zulke wrakken zijn te vinden op Rhossili Beach, waaronder de resten van de Helvetia, een Noors schip dat aangespoelde in 1887.

5. Punta Cana, Dominicaanse Republiek

Verschillende scheepswrakken zijn te vinden in de wateren voor de kust van Punta Cana en zijn populaire duikspots voor toeristen. Een paar van deze wrakken, waaronder de beroemde Astron, kunnen gespot worden vanuit een comfortabele strandstoel.

6. Punt Reyes, Californië, Verenigde Staten

Point Reyes National Seashore in Californië heeft de reputatie een magneet te zijn voor boten. In een poging om het hoge aantal scheepswrakken langs de rotsachtige kustlijn te verminderen, bouwde de kustwacht een vuurtoren in 1870. Ondanks hun inspanningen, hebben meer dan 50 schepen scheepsbreuk geleden in dit gebied. De SS Point Reyes, hier afgebeeld, ligt op een zandbank in de omgeving Inverness.

7. Fuerteventura, Canarische Eilanden, Spanje

Een van de meest beroemde scheepswrakken is de American Star voor de kust van Fuerteventura op de Canarische Eilanden. Het schip strandde terwijl ze naar Thailand werd gesleept in de jaren ’90. Na jarenlang trouwe dienst, zou ze een hotel worden. In de loop der jaren is het wrak is verslechterd en langzaam richting zee gekropen. Slechts delen van de boeg staan nog boven water.

8. Navagio Beach, Zakynthos, Griekenland

Dit Griekse wrak zou een smokkelboot zijn voor sigarettten en alcohol en constant op de hielen gezeten worden door de Griekse marine. Het schip strandde in een storm, waarna de bemanning vluchtte. Ze is nooit weggehaald. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie.

9. Skeleton Coast, Namibië

De Eduard Bohlen strandde in 1909 bij de Skeleton Coast van Namibië als gevolg van zware mist. Pogingen om het schip los te trekken en naar zee te slepen, mislukten. Een tijd lang werd ze gebruikt als hotel voor de werknemers in een nabijgelegen diamantmijn, maar omdat niemand het schip onderhield, werd ze uiteindelijk verlaten. Door de wind zijn de overblijfselen nu enkele honderden meters landinwaarts te vinden in de Namib woestijn.

10. Grytviken, Zuid-Georgië

Het walvisstation Grytviken’s sloot in 1966 en liet diverse schepen achter. De scheepswrakken en verlaten faciliteiten zijn heden ten dagen een populaire halte voor toeristische schepen op weg naar Antarctica. Scheepswrak de Petrel op de foto was ooit een belangrijk walvis-visserijvaartuig. Twee vergelijkbare vaartuigen, Albatros en Dias, liggen ook in de buurt aan wal.

11. Laconia, Peloponnesos, Griekenland

Het wrak van de Dimitrios ligt bij de kust van de stad Gythio. Geruchten gaan dat het schip betrapt werd op drugssmokkel en in beslag werd genomen. Anderen zeggen dat de boot in slechte weersomstandigheden aan de grond liep en de bemanning toen vluchtte. Hoe het scheepswrak hier terecht is gekomen, blijft dus een mysterie.

12. Fraser Island, Australië

De Maheno werd gebouwd in 1904 en had een succesvolle carrière – ze diende zelfs als hospitaalschip in WWI – alvorens te worden verkocht voor de sloop in 1935. Terwijl ze gesleept werd naar een Japanse schroothoop, kwam het schip in een cycloon en strandde voor de kust van Fraser Island. Na een aantal mislukte pogingen om het schip terug te trekken naar de zee, werd het uiteindelijk verlaten.

13. Nouadhibou, Mauritanië

Met meer dan 300 wrakken verspreid over de haven is de baai van Nouadhibou een van de grootste bootbegraafplaatsen in de wereld. Geen stoere verhalen over drugs of storm hier, maar slechts een paar corrupte ambtenaren die hier rederijen hun wrakken tegen bodemprijzen laten dumpen. Zogenaamd om te worden ontmanteld, maar daar komt maar weinig van terecht.

14. Aran Islands, Ierland

De Plassey werd in 1960 tijdens een zware storm tegen de rotsen van Inis Oirr gegooid, een van de kleinste Aran-eilanden. Lokale vrijwilligers redde de bemanning, maar het schip kon niet worden gered.

Kent u meer bijzondere scheepswrakken? Mail naar info@bootblog.nl 

 

 

Reageren