Schip Greenpeace beschoten door Rusland

0

Het actievoerdersschip Arctic Sunrise van Greenpeace, dat onder Nederlandse vlag vaart, is beschoten door de Russische kustwacht, zo meldt een Russische nieuwssite.

De kustwacht heeft 11 waarschuwingsschoten met een AK-47 machinegeweer gelost, omdat actievoerder het boorplatform Prirazlomnaya bezet houden. ‘Toen twee van onze mensen het platform beklommen, zijn ze met geweld opgepakt. We hebben begrepen dat ze niet gewond zijn en proberen ze nu terug bij ons aan boord te krijgen,’ vertelt kapitein Faiza. De kustwacht probeert ondertussen ook aan boord van de Arctic Sunrise te komen, maar de kapitein weigert dit. ‘We varen onder Nederlandse vlag. Om bij ons aan boord te komen, moeten ze eerst toestemming vragen aan de Nederlandse overheid.’

De ijsbreker Arctic Sunrise, met aan boord de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen, kwam in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij het boorplatform Prirazlomnaya in de Pechora Zee. Twee actievoerders beklommen vervolgens de installatie om deze zo lang mogelijk te bezetten. Drie weken eerder was het schip ook onderweg om actie te voeren tegen olieboringen bij de Noordpool. Er ontstond toen veel ophef omdat de Russische kustwacht het schip onder dreiging van geweld wegstuurde.

Rusland heeft Greenpeace verboden actie te voeren, omdat dit het winnen van olie in gevaar brengt.

Reageren