Historische schepen in Wijk bij Duursteden

0

Voor de 8e keer keert Wijk bij Duurstede zich richting het water van de Lek tijdens de Lekkodagen. In het weekend van 27 tot 30 september zal de haven zich vullen met sleepboten, opduwers, schouwen, aken, een beurtschip, luxe motors, een garnalenkotter, een echte parlevinker en nog allerlei historische scheepstypen.

Rondvaart

Deelnemer van het eerste uur is natuurlijk de unieke stoomsleepboot Jan de Sterke. Het laatste weekend van september is Wijk bij Duurstede voor dit prachtige schip de thuishaven. U kunt een kaartje aan boord kopen voor een prachtig tochtje over de Lek. Het ontbreken van dreunend motorgeluid bij dit stoomschip maakt het nog specialer. Net als vorige jaren kunnen kinderen tot 12 jaar, die echt als piraat verkleed zijn, gratis meevaren. Dit onder begeleiding van een betalende volwassene.

Nieuw

Nieuw tijdens deze Lekkodagen is de deelname van een originele parlevinker. Deze supermarkt van het water, licht normaal in de haven van het maritiem museum in Rotterdam maar vaart voor de Lekkodagen de Lek op. Het schip heeft deelgenomen aan de festiviteiten rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander in Amsterdam. Een prachtige aanvulling op het deelnemersveld waar de organisatie heel blij mee is. Rond de ‘Time is Money’ zal er volop activiteit zijn.

Geannuleerd

De spectaculaire zeesleper Westgat kwam in 2012 voor het eerst naar Wijk. Ook dit jaar was de deelname toegezegd en zou het schip bezocht kunnen worden. Wegens werkzaamheden aan de pompen kan het schip echter niet deelnemen. Jammer natuurlijk! Volgend jaar zullen zij er geoon weer bij zijn. Bij mooi weer zullen ze dan ongetwijfeld weer een demonstratie verzorgen met haar spectaculaire brandspuiten op de rivier.

Onder voorbehoud

Dit jaar krijgt onze haven mogelijk bezoek van een ander indrukwekkend groot schip. De Reinod 14, gebouwd in 1929 en nog steeds commercieel actief, meet maar liefst 28 meter lang en 6,5 meter breed. Omdat het schip nog steeds beroepsmatig vaart, zal de deelname pas op het laatste moment duidelijk worden.

Verlichte avondvaart

Ondanks de afwezigheid in 2012, zal er dit jaar zeker weer een verlichte avondtocht worden gevaren. Om 20.30 zullen de schepen, mooi verlicht en langzaam varend, de Walmuur in westelijke richting passeren. Een prachtig plaatje vanaf haven of muur. Maak een praatje met de schippers, op de enkele slepers kunnen gasten mee tijdens de avondvaart!

Shanty festival

Samen met het Shantyfestival op zaterdag de 28e, zorgen de Lekkodagen voor een zilte sfeer in Wijk bij Duurstede tijdens het laatste weekend van september. Dat dit door vele wordt gewaardeerd laten de bezoekersaantallen in de voorgaande jaren duidelijk zien. Zelf sluiten wij de Lekkodagen zondag af met het piratenkoor ‘Gein en Gek’!

Reageren