Superjacht slingert minder met Antiroll

0

DMS Holland presenteert volgende week op de METS een unieke roldempingsystemen, waardoor superjachten minder slingeren en rollen. Dankzij de dubbel-assige vinnen welke roteren tijdens het varen en een klappende beweging maken als het jacht stilligt, stabiliseert AntiRoll zowel onderweg als wanneer het jacht ten anker ligt, zonder het schip langzamer te maken.

Op bijna alle superjachten worden stabilisatoren geïnstalleerd. De stabilisatoren verminderen het ongewenste rollen van het jacht en verhogen het comfort aan boord. Daarnaast zal er minder snel zeeziekte optreden en mocht het schip in slecht weer terecht komen dan verhogen de stabilisatoren de veiligheid aan boord. De gebogen high aspect vinnen hebben tijdens het varen 50 tot 75% minder weerstand door het water dan traditionele vinnen hetgeen een positief effect heeft op de snelheid en het brandstofverbruik. Daarnaast heeft de klappende beweging van de vinnen een veel groter liftend effect dan vinnen die alleen roteren als het schip stilligt. Bovendien kunnen de vinnen tegen de romp, dan wel deels verzonken in de romp, worden weggedraaid met als gevolg dat het systeem ook geschikt is voor zeiljachten. AntiRoll maakt gebruik van een hybride aandrijving waardoor het systeem relatief weinig vermogen vraagt. AntiRoll is gepatenteerd en in samenwerking met MARIN, TNO en TU Delft ontwikkeld.

Tijdens de METS van 19 – 21 november 2013 i, op de stand van DMS Holland, SuperYacht Pavilion Stand nr 10.321, zal een demonstratiemodel van AntiRoll tentoon worden gesteld.

Reageren