Referendum over uitbreiding superjachtwerf Monnickendam

0

Superjachtwerf Hakvoort in Monnickendam wil uitbreiden, maar daar is niet iedereen het mee eens. Buurtbewoners vrezen dat een nieuwe, grotere loods het historische stadsgezicht aantast. Ook zijn ze bang dat er slagschaduw op hun huizen valt als de werf een grotere werkplaats krijgt. Hakvoort vreest failliet te gaan als ze geen grotere schepen gaan bouwen.

Vorig jaar breidde de werf Hakvoort al uit, zodat ze superjachten tot 58 meter kunnen bouwen. Maar de markt voor superjachten groeit snel en miljardairs willen steeds grotere schepen. Om te blijven concurreren moet de werf dus nog grotere schepen gaan bouwen. Als het uitbreidingsplan van Hakvoort uitgevoerd wordt, komt er een aaneenschakeling van vier loodsen met een gezamenlijke lengte van zestig meter, een gemiddelde diepte van dertig meter en een nokhoogte van achttien meter. Schepen tot maximaal 65 meter kunnen dan afgeleverd worden. De bouwplannen moeten in 2020 gereed zijn.

Volgens Hakvoort zouden de bewoners gedreigd hebben met een media offensief indien het bedrijf niet op gestelde eisen in zou gaan. “In deze context heb ik inderdaad gezegd dat wij alle tijd hebben om de benodigde procedures te volgen en dat wij onze eigen koers zullen varen en ons niet laten sturen door dreigbrieven van bewoners. Wij voeren een open discussie met de Gemeente en omwonenden over wat wenselijk is met betrekking tot de maximaal toelaatbare groei voor Hakvoort op de huidige locatie. Bezwaren en suggesties zullen door ons en de Gemeente worden meegenomen in de overwegingen en uiteindelijke vormgeving van de kaders.”

 

De Stadsraad laat in de open brief weten een huis-aan-huis referendum te organiseren onder de bewoners van de binnenstad van Monnickendam op basis daar van zal de gemeenteraad in- of tegenstemmen met de bouwplannen.

 

Reageren