Eerste regionale trainingscentrum watersport in Lelystad

0

Gedeputeerde Jaap Lodders van de Provincie Flevoland, wethouder Willem de Jager van de gemeente Lelystad en Rob Franken van het Watersportverbond hebben een intentieverklaring ondertekend, waarmee zij verklaren als partners op te treden en zo het eerste Regionaal Training Centrum (RTC) watersport van Nederland te realiseren.

Het Watersportverbond kent Lelystad hiermee de officiële status van RTC toe. Dit RTC Lelystad/Flevoland gaat uiterlijk 1 mei 2014 van start. Gedeputeerde Jaap Lodders: “Watersport en recreatie stroomt door de aderen van Flevoland. De RTC past bij de ontwikkelingen in Flevoland, sportief, recreatief en economisch.”

Potentie Lelystad watersportstad
Het Watersportverbond ziet de potentie van Lelystad als watersportstad. Watersportvereniging het Bovenwater is al jaren één van de vier hoofdsteunpunten van het watersportverbond in de regio midden Nederland. Het doel van de hoofdsteunpunten is beginnende jeugdige watersporters te begeleiden en optimale trainingen voor getalenteerde zeilers en surfers te verzorgen. Hoewel de hoofdsteunpunten in eerste instantie zijn opgezet vanuit het jeugdbeleid, moeten de steunpunten nu uitgroeien tot centra van (water)sportstimulering, training en begeleiding voor alle leeftijden. Wethouder Willem de Jager is er trots op dat eerste het RTC in Lelystad komt: “Lelystad heeft met een kustlijn van 17 kilometer, 5 jachthavens en meer dan drieduizend ligplaatsen voor zeil- en motorjachten veel te bieden op het gebied van watersport en heeft potentie om uit te groeien tot een echte watersportstad. Een RTC helpt deze ambitie mede vorm te geven.”

Talentontwikkeling
De komst van een RTC is een logisch vervolg op de pilot Regiohoofdtrainer, dat de drie partners recent hebben ondersteund, en past in het beleidsplan 2013-2016 van het Watersportverbond om nadrukkelijk de breedtesport en topsport met elkaar te verbinden. Zij spelen een belangrijke rol in de coördinatie van activiteiten bij de verenigingen in de regio. Ook kunnen getalenteerde zeilers en surfers die het trainingsniveau van de vereniging ontgroeien, op het RTC terecht voor regionale toptrainingen. Zo kunnen jeugdige talenten al in een vroeg stadium worden opgevangen en begeleid. Het Watersportverbond ziet naast de bestaande NTC (Nationale Training Centra Scheveningen en Medemblik) de komst van het eerste RTC als een belangrijke ontwikkeling.

Kijk hier voor een overzicht van alle hoofdsteunpunten van het Watersportverbond.

Reageren