Marine hangt kerstboom in de mast

0

De bemanning van de Zr.Ms. Groningen heeft vanochtend een kerstboom in de mast gehesen ter ere van een oude Groningse traditie. Dit gebeurde in het bijzijn van de besturen van AVOM (Algemene Vereniging van oud-personeel van de Koninklijke Marine) en SVPG (Samenwerkingsverband Veteranen en Post-actieve militairen Groningen).

De kerstboomceremonie is een oude gewoonte van de Groningse commerciële scheepvaart. Vroeger voeren veel Groningse schepen naar de Oostzee. Als een schip voor de Kerst terug in Groningen zou zijn, dan hees het schip een kerstboom in de mast. Andere Groningse schepen op zee konden dan hun post afgeven aan dit schip, zodat hun kerstgroeten op tijd bij hun geliefden en familie zou zijn.

Sinds tientallen jaren is deze oude traditie geadopteerd door een marineschip dat een band met de provincie Groningen heeft. Het is de tweede keer dat er een kerstboom in de mast van de Zr.Ms. Groningen wordt gehesen.

De boom werd aangeboden door Avom en SVPG en is meegekomen vanuit Groningen. De heren vinden het geweldig om aan boord te van Zr.Ms. Groningen te zijn en deze traditie voort te kunnen zetten. ‘Zodra de uitnodiging van de Koninklijke Marine weer op de deurmat valt worden alle andere dingen opzij geschoven’, wordt er gelachen. Het hoogtepunt was de bekende blauwe hap (Indonesische rijsttafel), voor de veteranen was dit veelal een bekend fenomeen op de vloot.

Ook de commandant was erg enthousiast over de aanwezigheid van de besturen. Hij is van mening dat Defensie zich meer moet inzetten voor het onderhouden van relaties met regionale en lokale instanties. ‘Met dit soort bezoeken blijf je als marineman met één been in de Nederlandse maatschappij staan en daar moet je energie in willen steken’, aldus kapitein luitenant ter zee Walter Hansen.

Reageren