Waarom Nederland zo succesvol is in superjachten bouwen

0

 

Sinds vorig jaar is Nederland gerekend naar omzet de grootste jachtenbouwer ter wereld. Vooral onze superjachtindustrie is enorm populair in de wereld van de miljardardairs. Natuurlijk hebben we concurrentie: De Turken bouwen ver onder de prijs superjachten en in Italië halen ze klanten binnen door het interieur zo kitsch mogelijk in te richten. Maar de Nederlandse kwaliteit zorgt ervoor dat we toch nog op nummer 1 staan. Wie een jacht nodig heeft, gaat naar Nederland.

Management Team schreef een artikel over ons succes als superjachtbouwers. Wat blijkt? Ons maatwerk, internationale handelsgeest, eerlijkheid en de mogelijkheid om in te spelen op wensen van de markt, zoals langere boten, zorgt ervoor dat we aan de top staan.

Het scheepsvakmanschap is al sinds de VOC-tijd opgebouwd en daar kunnen maar weinig landen aan tippen. Zeker geen nieuwe economieën, zoals China. De kennis mist daar simpelweg en is niet zomaar in te voeren.

Verder scoort Nederland omdat we veel ‘herhaalklanten’ hebben. Na vijf jaar doen de meeste miljardairs hun superjacht van de hand, het interieur is dan verouderd en ze zijn op hun miljoenengadget uitgekeken. Nederland blijkt goed in klantbinding en vaak keren de opdrachtgevers terug bij onze werven.

De Nederlandse superjachtbouwers leverden vorig jaar 20 superjachten op, volgens de Super Yachting Index goed voor een omzet van 936 miljoen euro. In 2011 werd zelfs de grens van 1 miljard euro omzet geslecht.

Ondanks de omzetdaling mag Nederland zich sinds kort ’s werelds leidende superjachtbouwnatie noemen, doordat de inkomsten van de Italiaanse jachtenbouwers vorig jaar bijna halveerden (naar 672,5 miljoen euro).

Met alle nieuwe rijke Russen, die graag zakendoen met Nederland, lijkt het erop dat ook 2013 een mooi jaar wordt. Eindelijk een branche die geen last van de crisis heeft!

Reageren