De 6 meest extravagante en knettergekke superjachten

1

Over smaak valt niet te twisten en als je veel geld hebt kies je de ontwerper die jouw smaak vertegenwoordigt. Over het algemeen zijn architecten creatief, vindingrijk en kunnen als geen ander out of the box denken. In de Superyachtbouw kan het allemaal niet veel groter en gekker worden, of toch…

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van Superyacht ontwerpen die uiteenlopen van extravagant tot knettergek. De redactie van Bootblog onthoudt zich (nooit) van een mening want bij het zien van de foto’s zullen uw oeh’s, aah’s en pfff’s vanzelfsprekend zijn.

1 Zaha Hadid


Deze uit Irak afkomstige dame heeft een prestigieus architectenbureau in London. Dat ze de voorkant nog niet kan onderscheiden van de achterkant van een schip komt in haar ontwerp goed terug. Het zou ons niet verbazen als Amerikaans sportschoenenmerk Nike binnenkort met een voetbalschoen komt die hier sterk op lijkt. In ieder geval zal de nieuwe eigenaar geen flater slaan wanneer hij zijn yacht naast Starship Enterprise parkeert om zich vervolgens door Scottie naar het upperdeck laat beamen.

2 Timon Sager


We moeten toegeven dat deze Zwitser er goed over heeft nagedacht. De uitdaging: Hoe maak ik een boot die door de golven klieft en een zee van ruimte biedt, lijkt het concept. Dat het vervolgens er van boven uitziet als een asbak met een uitstulping deert de man blijkbaar niet. Zijnde een Zwitser raden we hem aan het bij horloges te houden.

3 Norman Foster


Een bezige bij die Norman Foster met bureaus over de hele wereld en meer projecten dan hem lief is, vandaar dat zijn bedrijf Foster and Partners heet. Waarschijnlijk zijn een aantal van zijn partners hard weggerend na de doop van deze op een koffieboon lijkende 120 foot Ocean Emerald. Foster heeft met de bouw van dit jacht onbedoeld zijn museum gecreëerd gezien alle voorwerpen aan boord ontworpen zijn door hem zelf.

4 Igor Lobanov


We weten niet welke jury deze Rus ‘designer of the year’ heeft gemaakt, maar waarschijnlijk hadden zij net zoveel Wodka gedronken als Igor tijdens het tekenen van deze 300 foot lange Phoenicia. Met deze lengte is het yacht uitermate geschikt voor een reis naar het eind van de wereld en weer terug. Groot voordeel van dit Superyacht is dat het lijkt op een zeilend Grieks oorlogsschip waardoor piraten in de golf van Somalië niet dichtbij zullen komen.

5 Phil Pauley


Nog maar eens een Britse ontwerper die ze ziet vliegen. Dit schip is zo veranderlijk als het weer gezien Pauley het idee heeft dat een yacht veelzijdig moet zijn. Het concept heeft namelijk vleugels die uit de romp vouwen zodat de boot vervolgens kan… opstijgen. Zijn Cruiser serie, met onder andere hydraulisch liftende dekken, is ontworpen om zowel op het water als onderwater te varen en, o ja, te vliegen! Bijzonder handig vooral bij naderende ondieptes.

6 Renzo Piano


Zijn Italiaanse naam mag bekend in de oren klinken. De architect van het befaamde Centre Pompidou in Parijs heeft een klassiek yacht ontworpen dat verrassend veel lijkt op… een yacht. Het 18.60 meter lange yacht is gebaseerd op de klassieke lijnen van de J-Class yachten. Hoewel het yacht houten dekken heeft is er verder niets klassieks aan het yacht, ze is juist voorzien van state of the art technologie en materiaal. Tijdens de bouw vloog het polyester, carbon en de vernieuwende harssoorten de bouwers om de oren. De naam van dit spectaculaire yacht is wellicht nog het meest opvallend: Kirribilli.

1 reactie

Reageren