Zeilers bezoeken film ‘All is Lost’: “Dat kan niet, onmogelijk…”

1

Eind 2013 ging de film ‘All is Lost‘ in première. Het is een thriller over een zeiler die alleen op zee moet overleven, nadat zijn boot is beschadigd door een op drift geraakte container. SOS-Hollandis een vereniging met zeilers die geregeld samen het water opgaan, maar voor de gelegenheid een keer naar deze film gingen. Helaas viel de film niet bij iedereen in goede aarde.

Monique, Hans, Joost H en Anneke zaten afgelopen zaterdagmiddag dus verwachtingsvol in de bioscoopzaal van het Louis Hartloopercomplex in Utrecht. Recensie door Anneke Heerschop:

De film gaat over één man, Robert Redford, op zee met zijn zeiljacht Virginia Jean, die midden op de Indische Oceaan op een container knalt, waarna hij vervolgens van alles uithaalt om niet te vergaan met zijn bootje. Of juist wel, hadden wij achteraf de indruk gezien het grote aantal knullige handelingen die Robert Redford uithaalt. Maar ach, hij is 77 jaar oud, het is hem deels te vergeven.

De film bevat geen dialogen, want er zijn nu eenmaal geen tegenspelers behalve de zee, het weer en de boot. Wel waren er de dialogen onderling tussen de SOS-ers die aan één stuk voice-over gaven: “Dat kan niet, het is onmogelijk! De wind komt van de ene kant en de regen van de andere kant. Oh, hij gaat zich eerst scheren voor hij vergaat, handig… Waarom vaart ie nu over stuurboord?!” en meer schipperslatijn.

Deze film is niet geschikt voor zeilers was onze conclusie. De eerste die de zaal uitliep was Hans, die het halverwege de film echt niet meer trok. De emoties werden hem te veel zullen we maar zeggen. Hoe de film afloopt vertellen we hem niet, haha.

Na afloop spraken we met medezeiler Joop, hij had de gedownloade versie op zijn computer gezien, maar viel iedere keer in slaap tijdens het kijken. Vreemd, want ondanks de vele zeilfouten, was het wel een spannende film.

De film zelf bevat zoals gezegd nauwelijks dialogen, maar de discussie na afloop was er des te heviger om. Ja, deze film blijft nog lang naleven en is daarom toch de moeite waard.

Zeilgroet, Anneke

 

1 reactie

  1. De film was dan ook tenenkrommend slecht. Elke 5 minuten een fatale fout. Wat wel opvalt is het positieve onthaal van de film. Kennelijk als je het een hele film lang volhoudt om geconstipeerd te kijken dan is dat goed acteren… Niet duidelijk? dan het volgende, zelfs bij de grootste overwinning kan er geen glimlach af.

    Als laatste een tip: een goede nachtrust is heel belangrijk, een gat in je boot kan je altijd nog de volgende dag repareren…

Reageren