Recordaantal mensen wordt ziek aan boord van cruiseschip

0

Zin om ziek te worden? Boek een cruise! Het laatste jaar zijn er steeds meer berichten van cruiseschepen waar het norovirus ervoor zorgt dat de helft van de passagiers kotsmisselijk over de reling hangt. Vaak weten de maatschappijen de uitbraak onder de hoed te houden, maar wanneer je een record breekt zoals Explorer of the Seas van Royal Carribbean deze week, dan houdt je de pers niet meer buitenboord.

Meer dan 700 mensen zijn ziek geworden aan boord van het megacruisschip, waarna de kapitein besloot de reis af te breken en terug te keren naar thuishaven Bayonne, New Jersey. Het schip had 3071 passagiers en 1165 crewmembers aan boord, officieel moet de reis afgebroken worden als éénderde van de passagiers ziek is. Gelukkig wachtte de kapitein dit niet af en vond hij 700 patiënten voldoende om terug te keren.

Het Norovirus zorgt voor dezelfde klachten als bij voedselvergiftiging, maar houdt langer aan. Gemiddeld zijn mensen minstens drie dagen ziek, waarbij je extreem snel uitdroogt, omdat je niks binnenhoudt. Aangezien een cruiseschip vaak vol oude pensionarissen zit, is het niet veilig om dan door te varen met zo’n kwatsbare groep.

Probleem is dat het virus heel lastig te bestrijden is. Eigenlijk moet het schip in quarantaine en geheel ontsmet worden. De meeste cruisecompagnies vinden dit te duur en houden het schip slechts een paar dagen aan de kant en varen dan weer rustig verder. Ondertussen wordt er geen alternatief onderdak voor het personeel gezocht, waardoor zij nog steeds de kans lopen het virus op te lopen en door te geven aan een nieuwe lading passagiers.

Onze tip: Boek je een cruise, google dan eerst even of er geen Norovirus is gemeld op dit schip. Want anders kan je reis weleens heel anders verlopen dan voorzien…

Reageren