Man overleeft zestien maanden alleen op zee

0

José Salvador Alvarenga

De man die zestien maanden lang op de Stille Oceaan heeft rondgedobberd, is in zijn thuisland El Salvador als een held onthaald. De visser kreeg bij aankomst op het vliegveld een groot applaus. Tientallen fotografen, journalisten en een regeringsdelegatie stonden hem op te wachten, maar José Salvador Alvarenga was te zwak om hen toe te spreken.

Alvarenga spoelde twee weken geleden aan op een van de Marshall Eilanden, midden in de Stille Oceaan. Hij had lang haar en een baard en bleek alleen Spaans te spreken. Hij vertelde daar dat hij in september 2012 uit Mexico was vertrokken met een vriend. Ze leden schipbreuk en de tweede man kwam om het leven.

Familie

De familie van de visser heeft hem al acht jaar niet gezien. Zij waren in de veronderstelling dat hij in Mexico werk had gevonden als visser en wisten niet dat hij al lange tijd vermist was. Daar kwamen ze pas achter toen zijn foto en zijn verhaal in de media verschenen.

Een woordvoerder van de regering vertelt dat Alvarenga het liefst zo snel mogelijk naar zijn ouders en dochter terug wil keren. Hij heeft er veel moeite mee dat hij een beroemdheid is in El Salvador en ver daarbuiten. Na 16 maanden eenzaamheid, wil hij nu ook liever met zo min mogelijk mensen praten, aldus de regering.

Rolstoel

De schipbreukeling heeft een jasje uitgetrokken door zijn avontuur. Maandenlang overleefde hij op zee door rauwe vogels en schildpadden te eten. Alvarenga zit nu in een rolstoel en heeft moeite met praten. Voor hij naar zijn familie mag, moet hij eerst herstellen in het ziekenhuis.

Reageren