Zeilschip Flyer van beroemdheid Conny van Rietschoten op Hiswa

0

Het legendarische zeiljacht Flyer, waarmee de onlangs overleden beroemdheid Conny van Rietschoten in 1978 zijn eerste Whitbread Round the World Race won, is te bewonderen op de Hiswa Rai Amsterdam. De Whitbread was de voorloper van de Volvo Ocean Race. Naar Rietschoten is in het begin van de jaren tachtig de Conny van Rietschoten Trofee vernoemd. Deze trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse zeiler die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke zeilprestatie in wedstrijdverband.
De Flyer is de afgelopen 30 jaar eigendom geweest van een zeilschool in het Amerikaanse Newport Beach en stond eerder dit jaar voor een half miljoen dollar te koop. Dit maritieme erfgoed komt op initiatief van vier Nederlanders nu naar ons land en het is de bedoeling deze te gaan exploiteren, om daarmee zoveel mogelijk mensen van dit schip te kunnen laten genieten. Onder het motto ‘Revival of The Flyer’ is een stichting opgericht die zorg zal gaan dragen voor behoud en exploitatie van het monumentale schip.
Schipper Gerard Schootstra: “Wij zijn verheugd om met de Flyer naar de Hiswate komen. Dit biedt ons een unieke kans om ons project aan de rest van Nederland te laten zien en onze doelstelling uit te kunnen dragen: de Flyer te behouden als varend erfgoed en haar geschiedenis en haar schipper te gedenken.”
HISWA Unique
Met een indeling in acht werelden biedt de HISWA Amsterdam Boat Show iedere watersporter een ideale start van het watersportseizoen. Beursmanager Joost Ringeling: “De Flyer is zowel van binnen als van buiten te bewonderen in de wereld HISWA Unique, als onderdeel van de tentoonstelling Evolutie. Deze bijzondere tentoonstelling maakt de evolutie in de pleziervaart zichtbaar door van verschillende merken en boottypen een klassiek en een nieuw model te presenteren. Onder meer een klassieke en een moderne versie van een Super van Craft en een Mulder Favorite kruiser versus een nieuwe Mulder Favorite 1500.”
Hiswa Amsterdam Boat Show
De Hiswa start op 5 maart. Met een handige indeling in acht werelden valt er voor iedere watersporter genoeg te zien en te beleven. Van bootaccessoires tot surfboards, van onderhoudworkshops tot zeilclinics en van navigatieapparatuur tot watersportkleding. En niet te vergeten de honderden sloepen, open zeilboten, daysailers en sportboten die doorgaans hetzelfde seizoen nog het water op kunnen.Nieuw is HISWA Klassiek, met een mooie collectie klassieke boten en onderdelen waar de Nederlandse nostalgie vanaf spat. En de wereld van HISWA Fun wordt uitgebreid met een nog ruimer assortiment funsport producten en veel demonstraties. Na een bezoek aan de HISWA – van 5 tot en met 9 maart in Amsterdam RAI – kunnen beursbezoekers perfect voorbereid van het nieuwe watersportseizoen gaan genieten.

Reageren