Grootscheepse actie van boten tegen windmolenpark

0

Grote schepen uit de beroepsvaart en bootjes uit de watersport worden opgeroepen om morgen met Stichting Don quichot actie te voeren tegen windmolens in het IJsselmeer. Blijkbaar is uitzicht belangrijker dan groene energie voor de stichting. Door de actie moet voorkomen worden dan meer dan 100 windmolens in het Friese gedeelte van het IJsselmeer komen.

De landelijk politiek heeft zich voorgenomen om 6000 megawatt aan windenergie te produceren voor 2020, Friesland neemt daarvan 530 MW voor zijn rekening. Met de realisatie van Windpark Fryslân – onder de afsluitdijk, zes kilometer uit de Friese kust, mogelijke oppervlakte 24 vierkante kilometer – zou bij maximale uitleg al het leeuwendeel van het Friese aandeel worden binnengehaald: 400 MW. De totale oppervlakte van het IJsselmeer is 1100 km2, er blijft dus nog behoorlijk wat binnenmeer over om te zeilen en te genieten van het weidse uitzicht.

Toch denkt de organisatie dat het toerisme geschaad zal worden, omdat die niet zitten te wachten op windmolens op zee. Het grootste deel van de toeristen in Friesland komt uit Duitsland, waar ze door de groene regering al jaren gewend zijn aan windmolens. Bovendien zijn de molens van Holland juist altijd een publiekstrekker geweest. Het zou raar zijn als de toeristen een vaarvakantie laten verpesten, door een paar witte molens op zee.

Actie

De afsluitdijk wordt morgen 11 april tussen 15.00 en 16.00 uur afgezet. Grote schepen ankeren gestrekt langs de Afsluitdijk, kleine schepen varen in een veld daarachter heen en weer. De bruggen gaan open en een groot schip blijft daar gedurende de afsluiting liggen. Op de afsluitdijk is Don Quichot samen met Wethouders en Raadsleden van de gemeente Sud-west Fryslan en Hollands Kroon aan het flyeren. Deze actie is gericht op de aandacht van de landelijke media. “Wij denken dat dit de laatste kans is om de Provinciale Staten en daardoor ook de landelijke politiek achter ons te krijgen. Deze actie is pas succesvol als er veel schepen meedoen”, aldus de organisatie.

Don Quichot roept alle schippers op om vanaf 14.00 aanwezig te zijn in de buurt van de sluis bij Kornwerd aan de IJsselmeer kant. De regie is in handen van Reid uit Workum met assistentie van Peter van Nijkerk uit Stavoren. Spandoeken en vlaggen worden verstrekt door Don Quichot. Voor meer informatie en aanmelden van de schepen via:
Peter van Nijkerk (zj.odulphus@hotmail.com) of via 06-37 14 96 06.

Reageren