Zeilschip Morgenster krijgt ongeluk in haven Harlingen

0

Maandag 28 april om 1900 uur krijgt zeilschip de Morgenster een ongeluk voor de haven van Harlingen. Vervolgens zullen de Brandweer en Reddingmaatschappij de hulpverlening en redding uitvoeren. Vanaf de wal in Harlingen zal dit goed te zien en te volgen zijn.De brancheorganisatie voor de Beroepschartervaart juicht de oefening, die de Veiligheidsregio Fryslan maandag 28 april met de clipperbrik Morgenster organiseert, zeer toe.
Sail Harlingen wordt van 3 t/m 6 juli georganiseerd rondom de start van de Tall Ships Races 2014. 80 tot 100 Traditionele zeil training schepen nemen deel aan deze races. De eerste wedstrijd voert van Harlingen naar Frederikstad in Noorwegen. In de voorbereiding op dit evenement krijgt de veiligheid van deelnemers en bezoekers veel aandacht.
De Clipperbrik Morgenster van Marjan en Harry Müter is één van de vaste deelnemers aan de Tall Ships Races van de afgelopen jaren. Het  46 meter lange schip, met als thuishaven Den Helder, vaart met maximaal 36 trainees en 10 bemanningsleden wereldwijd.

Het is van groot belang dat in de aanloop naar een dergelijk evenement met grote traditionele zeilschepen, de procedures en protocollen voor hulpverlening en redding worden geoefend. Kapitein Harry Müter: “Op het gebied van veiligheid moet wij aan boord zowel voor wat betreft de uitrusting als de geoefendheid met procedures en protocollen, aan hoge eisen voldoen. Het is daarom van groot belang de samenwerking met de hulpdiensten ook te oefenen.”

Vanuit de sector beroepschartervaart met traditionele zeilschepen is niet alleen waardering voor deze operationele oefening door de Veiligheidsregio Fryslân. De gehele voorbereiding van dit evenement krijgt veel waardering.
BBZ voorzitter Sicko Heldoorn: “De gemeente Harlingen, de organisatie Harlingen Sail en vele betrokkenen, ondernemers,  vrijwilligers, Politie, Veiligheidsregio en andere hulpdiensten  spannen zich allen tot het uiterste in om deze start en dit evenement  tot een succes te maken. Deze oefening is ook een goed voorbeeld van de intensieve en anticiperende wijze waarop dit evenement wordt voorbereid”.

Reageren