Giraglia Rolex Cup voor miljonairs eindigt voor het eerst in Monaco

0

 

De Giraglia Rolex Cup is een jaarlijkse zeilrace voor miljonairs in Zuid-Frankrijk. Al meer dan 60 jaar is het één van de belangrijke netwerkmomenten voor gelukszoekers. De deelnemers zijn afkomstig uit alle hoeken van de wereld, maar hebben ieder één ding gemeen: Ze zijn goed gearriveerd.

De Giraglia Rolex Cup eindigt dit jaar voor het eerst in Monaco. Dankzij een samenwerking tussen de Yacht Club de Italiano, De Yacht Club de Monaco (YCM) en Rolex werd dit mogelijk. De ligplaatsen in het Prinsendom zijn onbeschrijfelijk duur en dus heb je wel steun nodig van de lokale havenmeesters wil je zo’n groot evenement organiseren. Dit wordt de eerste en wellicht enige keer dat de zeiljachten Monaco aandoen. De YCM grijpt de gelegenheid aan om het nieuwe clubhuis te promoten. En dat is geen houten scoutinghut, maar een overdetop luxe gebouw ontworpen door de wereldberoemde architect Lord Norman Foster en de Monegask Alexandre Giraldi.

Nieuw Clubhuis Monaco

Naast de Société Nautique en de YCM’s Sailing Division (Jeugd en Volwassenen) ligt het nieuwe clubhuis van de Yacht Club de Monaco. Het gebouw kijkt uit over de Port Hercule, de grootste haven van Monaco. Aan de binnenkant zit een monumentale wenteltrap die de rijke bezoekers een uitzicht geeft over de nieuwe ruimtes van de club. En dat zijn niet zomaar een paar barretjes, maar extreem luxe gelegenheden. Zo bevinden zich in het nieuwe gebouw een expositieruimte, een balzaal, een zwembad met terras, een bibliotheek (om sigaren te roken wellicht), een fitnessruimte en vijf  ruime ‘huisjes’ voor VIP-gasten om te overnachten.

Zeilrace

Aan de race doen meer dan 200 jachten mee en men doet niet zo moeilijk over wat voor een soort schip dat moet zijn. Van supermoderne Wally’s tot klassieke Swan’s: Alle schepen van boven de 33 ft zijn welkom. De organisatie rekent op Maxis, Beneteau 40.7 en 47.7, Corel 45 en Farr40’s.

Geschiedenis

De Giraglia race werd in 1952 bedacht door drie mannen op een terras in Parijs. Rene Levainville, Franco Gavagnin en Beppe Croce droomden van een prestigieuze Italiaans-Franse race die de wereld van het zeezeilen op zijn kop zou zetten.

De eerste race startte met een sterke mistral op 11 juli 1953, slechts 22 boten namen deel aan het evenement. Maar dat aantal groeide snel en in 1974 lagen er al 132 boten aan de start. Het luxedorp St. Tropez is sinds de jaren ’90 de thuishaven van vele zeilregatta’s in Zuid-Frankrijk en weet in 1997 de Giraglia race aan zich te binden. Vanaf die tijd blijven de boten drie dagen in de stad van Brigitte Bardot en racen voor de kust.

De Société Nautique de Saint-Tropez neemt vanaf 2002 plaats in de organisatie van het evenement en besluit dat de race open wordt gesteld voor  monohull klasse 50 en IMOCA 60. Door de vele promotie rondom de race, doen er inmiddels meer dan 200 boten mee met zeilers vanuit de hele wereld. Dat maakt het lastig om geschikte havens te vinden, die plaats hebben voor zoveel schepen. Vandaar dat een deel van de boten ankert voor de havendorpjes en niet te bewonderen zijn vanaf de kade.

Start in 2014

De 62ste editie van dit klassieke avontuur begint 13 juni in Sanremo met een kleine proloog wedstrijd. Daarna verzamelt de vloot zich in St. Tropez. Dat is het ideale moment om het havenstadje te bezoeken: De haven ligt dan vol met zeiljachten en als toerist of genodigde kun je genieten van alle pracht en praal die de miljonairs met zich meenemen. De zeilschepen houden drie dagen inshore wedstrijden tot 17 juni. Daarna leggen ze vanaf 18 juni maar liefst 248 nautische mijlen af naar Monte Carlo. De race vaart via Giraglia, een rotspunt ten noorden van Corsica. Op 21 juni 2014 finisht de race in Monaco, waarna de feesten beginnen.

De race wordt georganiseerd door de Yacht Club Italiano in samenwerking met de Société Nautique de Saint-Tropez, de Yacht Club de France, de Yacht Club Sanremo en dit jaar voor het eerst de Yacht Club de Monaco. Rolex is sinds 1998 betrokken.

Programma

13 juni : Start proloog ras , Sanremo – Saint – Tropez

15-17 juni: Inshore racing, Saint – Tropez

17 juni: Prijsuitreiking inshore race, Saint Tropez

18 juni: Start ras Giraglia Rolex Cup, Saint – Tropez – De Fourmigue – Giraglia – Monte- Carlo

21 juni: Finale prijsuitreiking, Yacht Club de Monaco, Monte – Carlo

Bezoeken van de race

De beste plek om de race te zien is aan boord van een boot. In de haven van St. Tropez varen voor 10 euro per persoon een soort ferry’s uit, die de passagiers door de race heen varen. Als je geluk hebt, is de kapitein een fan van zeilschepen en weet hij je meer informatie te verschaffen over de schepen. Vaak doen er klassieke zeiljachten mee, die een roemrucht verleden hebben.

Voor wie niet zo van varen houdt, maar wel van luxe, is de aankomst in Monaco een aanrader. De haven is vanaf de achterkant van het Casino van Monaco goed te zien. Ook in de haven zelf is veel plek om de zeilschepen te bewonderen, samen met de vele superjachten die daar liggen.

Helaas is de Cote d’Azur schreeuwend duur en een hotel in Monaco of St. Tropez is met zo’n groot evenement erg prijzig. Een goed alternatief is daarom een hotel in Nice. Deze badplaats ligt op een half uur rijden van Monaco en twee uur rijden vanaf St. Tropez. Maar dan heb je wel een hele mooie route langs de Middellandse zee.

Wie nog snel met zijn of haar luxe zeiljacht naar Zuid-Frankrijk wil varen om mee te doen aan de race kan contact opnemen met:

Yacht Club Italiano Tel: +39 010 246 12 06/ Fax : +39 010 246 11 93.

Reageren