Veel te doen in Scheepvaartmuseum

0

In juni zijn er voor bezoekers weer volop extra activiteiten in Het Scheepvaartmuseum.

Hemelvaart-weekend: donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni, doorlopend tussen 12.00 en 16.00 uur

Tussen 12.00 en 16.00 uur kan je in het lange Hemelvaart-weekend meedoen aan het project ‘Word Meester Afsetter’. Werk mee aan de langste atlas van Nederland. In de nieuwe tentoonstelling De Atlassen toont Het Scheepvaartmuseum de mooiste atlassen uit zijn collectie. De oudste dateert uit 1482 en is prachtig uitgevoerd. De nieuwste is de spectaculaire Atlas Mayor van Joan Blaeu uit 1664. Deze atlas was zo groot en uitgebreid dat het een favoriet cadeau was voor buitenlandse vorsten. De kaarten zijn allemaal prachtig met de hand ingekleurd door ‘caert afsetters’. Helpen jij en je ouders mee om nieuwe kaarten in te kleuren? Dan maken we daar een nieuwe atlas van. Deelname is gratis, exclusief museumkaartje en aanmelden kan op de dag zelf bij de informatiebalie.

Pinkster-weekend: zondag 8 en maandag 9 juni, doorlopend tussen 12.00 en 16.00 uur

Tussen 12.00 en 16.00 uur kan je op zondag 8 juni en maandag 9 juni meedoen aan het project ‘Word Meester Afsetter’. Werk mee aan de langste atlas van Nederland. In de nieuwe tentoonstelling De Atlassen toont Het Scheepvaartmuseum de mooiste atlassen uit zijn collectie. De oudste dateert uit 1482 en is prachtig uitgevoerd. De nieuwste is de spectaculaire Atlas Mayor van Joan Blaeu uit 1664. Deze atlas was zo groot en uitgebreid dat het een favoriet cadeau was voor buitenlandse vorsten. De kaarten zijn allemaal prachtig met de hand ingekleurd door ‘caert afsetters’. Helpen jij en je ouders mee om nieuwe kaarten in te kleuren? Dan maken we daar een nieuwe atlas van. Deelname is gratis, exclusief museumkaartje en aanmelden kan op de dag zelf bij de informatiebalie.

21 tot en met 30 juni: onderzoeksschip RV Pelagia aan de steiger

Van 21 tot en met 30 juni is het schip, de RV Pelagia, voor bezoekers van Het Scheepvaartmuseum te bezichtigen. Het 66 meter lange schip wordt voor onderzoek in kustzeeën en oceanen gebruikt en maakt ook onderdeel uit van de attractie De Zeereis in het museum. Het schip is gratis toegang met een museumkaartje en er zijn op meerdere tijdstippen Nederlandstalige rondleidingen door de bemanning. In verband met de veiligheid is het schip uitsluitend toegankelijk voor kinderen van 7 jaar en ouder en onder begeleiding van een volwassene. Zie foto in de bijlage.

Elke zondag in juni om 11.30 uur: Rondleiding ‘Topstukken van Het Scheepvaartmuseum’

Op zondag 1, 8, 15, 22 en 29 juni kun je meedoen aan de instaprondleiding ‘Topstukken van Het Scheepvaartmuseum & VOC-schip Amsterdam’. Hoor elke zondag de verhalen achter de mooiste objecten van Het Scheepvaartmuseum in een rondgang langs verschillende tentoonstellingen, inclusief de nieuwe tentoonstelling De Atlassen. Aansluitend ga je aan boord van het VOC-schip Amsterdam om een kijkje te nemen in de schippershut, de keuken en de ruimtes voor de bemanning. Ontdek hoe de zeelieden leefden en werkten in de Gouden Eeuw. Een ‘Topstukken van Het Scheepvaartmuseum’ rondleiding duurt 90 minuten en kost 5 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee naar keuze na afloop, maar exclusief een museumkaartje. Aanmelden kan op de dag zelf bij de kassa van Het Scheepvaartmuseum.

Verhaal op zaal: elke vrijdag

Op vrijdag 6, 13, 20, en 27 juni vertellen specialisten van Het Scheepvaartmuseum in 15 minuten een verborgen verhaal over een bijzonder object uit de collectie. Deze maand is er een verhaal op zaal in de nieuwe tentoonstelling De Atlassen. De verhalen op zaal starten om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur. Verhaal op zaal is gratis als u in bezit bent van een museumkaartje. Aanmelden kan op de dag zelf bij de kassa van Het Scheepvaartmuseum.

Reageren