Surfwater Rio te ranzig om te surfen

1


Het zeewater voor de kust van Rio de Janeiro blijkt ontzettend ranzig te zijn. Het Braziliaanse water is zelfs zo vervuild, dat Olympisch surfers als Dorian van Rijsselberghe zich zorgen maken voor de komende spelen.

Dorian vertelt aan de NOS dat er dode dieren, planken, hout, heel veel plastic, olie en nog meer ranzige rotzooi in het water drijft. “Het is echt smerig.”

Oorzaak zijn de vele favela’s, oftewel sloppenwijken aan de kust. Je kunt natuurlijk de arme mensen wel ver van de stad neerzetten, maar helaas kun je vervuiling niet stoppen. Brazilië heeft wel geld om het duurste sportevenement ter wereld te betalen, maar kunnen geen degelijk onderdak bieden aan hun eigen inwoners. Jammer.

Maar goed, de Olympische Spelen zijn nu eenmaal in Rio, dus wordt het tijd om de zee schoon te maken. Wat natuurlijk ook weer goed is voor de natuur. Het IOC gaat nu kijken hoe ze Brazilië onder druk kunnen zetten om niet alleen de stadiums op tijd af te krijgen, maar ook de wateren voor de kust schoon te maken. Wellicht een goede baan voor mensen zonder opleiding uit de favela’s? Verdienen zijn tenminste ook wat aan de OS!

1 reactie

Reageren