Nooit meer dronken varen in België

0

De Belgen moeten net als de Nederlanders voortaan nuchter het water op. De beroepsvaart moest al nuchter werken, maar bij de pleziervaart werd wonderbaarlijk genoeg nooit gecontroleerd op alcohol.

De politie mag vanaf deze zomer ook watersporters laten blazen. De federale regering heeft het politiereglement aangepast zodat er ook alcohol- en drugscontroles kunnen worden uitgevoerd op het strand en in de havens. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Opmerkelijk genoeg komt de alcoholcontrole niet na incidenten met dronken vaarwegbestuurders, maar met surfers die te diep in het glaasje keken. De surfers gingen roekeloos de zee in en bleken na afloop stomdronken.

De politie gaat nu dus strenger op het strand controleren, maar moet vermelden dat de gehele watersport nuchter moet blijven.”De controles zullen op dezelfde manier gebeuren als in het wegverkeer. Ze zijn er om watersporters tegen zichzelf te beschermen”, aldus Jan Garcet, commissaris bij de scheepvaartpolitie. “Zowel de scheepvaartpolitie als een lokaal korps kan optreden tegen beschonken watersporters. De straffen zijn waarschijnlijk gelijkaardig aan die op de weg, al hangt dat van de beoordeling van het parket af.”

 

Reageren