Schepen gezocht voor test Westelijke Staande Mastroute

0

Op donderdag 26 juni, zondag 29 juni en dinsdag 1 juli 2014 vindt de pilot vaarpadplan plaats. Tijdens de pilot wordt het effect van aangepaste brugbedieningstijden getest op de Westelijke Staande Mastroute

Voor de uitvoering van de pilot is de medewerking van enthousiaste vrijwilligers nodig die een (of meerdere) dag(en) de route tussen de A9 en de A44 willen varen. Dit kan zijn in een boot met een staande mast of met een motorjacht/kruiser* die 9 km per uur kan varen. Aanmelden kan per mail.

In eerste instantie was de oproep voor deelnemers vooral gericht op mensen met een schip met een mast van meer dan 6 meter hoog die 9 km per uur kan varen. Doordat het aantal aanmeldingen op dit moment niet zo heel groot is en we de pilot graag met meerdere vaartuigen willen uitvoeren, hebben we de voorwaarden om mee te kunnen doen uitgebreid naar motorjachten en kruisers* van 7 tot 25 meter die 9 km per uur kunnen varen. Deze snelheid is nodig om het vaarpadplan goed te kunnen testen, het is echter niet zo dat er continue met 9 km per uur wordt gevaren.

Tijdens de pilot worden alle bruggen op het traject van de Westelijke Staande Mastroute op vaste tijden geopend. De tijden zijn zo gekozen dat ze zorgen voor een ‘ideale doorvaart’, een soort groene golf voor de scheepvaart. Hierdoor kan de afstand efficiënter en sneller worden afgelegd.

Het doel van de pilot is om te kijken of de voorgestelde vaarpadplanning haalbaar is en wat de consequenties hiervan zijn voor de scheepvaart en het wegverkeer.

Wilt u meewerken op (een van) onderstaande pilotdagen? Of kent u iemand in uw omgeving die dat wellicht graag zou willen? Aanmelden kan liefst tot uiterlijk 15 mei a.s. via blauwegolf@noord-holland.nl.

Geef in uw mail a.u.b. aan op welke dagen u overdag beschikbaar bent, wat voor boot u heeft, hoe hoog de mast van uw boot is, de maximumsnelheid (in km) en de lengte, breedte en diepgang van uw boot. Ook zouden wij graag de ligplaats van uw boot willen weten. Nadat u zich heeft aangemeld, ontvangt u meer informatie over (start)tijden en wat er van u verwacht wordt.

De pilot vaarpadplan is een onderdeel van het project Blauwe Golf waarin de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, ProRail, Waternet (gemeente Amsterdam) en de gemeente Zaanstad deelnemen. Het doel van het project Blauwe Golf is te zorgen voor een betere doorstroming op het water en de weg.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u een mail sturen of bellen naar de projectleider van de pilot, Stijn Kerssens, 06-53599824. Meer informatie over het project Blauwe Golf is te vinden op  www.noord-holland.nl/blauwegolf

Reageren