Gegijzelde bemanning vrachtschip na drie jaar vrij

0

 

Na drie jaar gijzeling zijn elf bemanningsleden van een Maleisisch vrachtschip eindelijk vrijgelaten. Er zou geen losgeld zijn betaald, maar dat geloven wij natuurlijk niet. Dat de Maleisische overheid, waar het schip toe behoorde, geen losgeld heeft betaald, dat willen we nog wel geloven. Maar de Verenigde Naties zullen best wat centen hebben overgemaakt voor een goede afloop.

De piraten overmeesterden in november 2010 het Maleisische vrachtschip MV Albedo, 1.500 kilometer voor de kust van Somalië. Op het schip, dat van de Verenigde Arabische Emiraten naar Kenia voer, zaten 23 bemanningsleden. Zeven van hen werden in 2012 al vrijgelaten, maar voor vier anderen liep het slechter af, zij kwam om het leven toen het schip vorig jaar door achterstallig onderhoud zonk. De andere elf werden meegenomen door de piraten naar een ander schip.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties houden Somalische piraten nog zo’n 38 zeelieden gevangen. Het aantal aanvallen op schepen is de afgelopen jaren wel verminderd dankzij toegenomen patrouilles en gewapende veiligheidsteams aan boord.

Wel zijn er steeds vaker aanvallen van piraten aan de andere kant van Afrika, bij Nigeria. Lees hier de verschillen tussen piraten uit Somalië en piraten uit Nigeria.

Reageren