De hotelboten van Teeven zijn de voormalige afgeschreven gevangenisboten uit Zaandam

0

Staatssecretaris Fred Teeven heeft vandaag aangekondigd wellicht ‘hotelboten‘ in te gaan zetten voor de opvang van asielzoekers. Dat de koop van de boten, die in werkelijkheid de gevangenisboten uit Zaandam zijn, allang rond is, vertelt hij er niet bij. De overheid kocht de bajesboten in 2007 voor 30 miljoen euro.

De gevangenisboten uit Zaandam zouden vandaag in Soesterberg te bezichtigen zijn voor geïnteresseerde kopers, maar bij navraag blijkt dat de boten spontaan van de verkooplijst zijn verdwenen. Een medewerker kan niet bevestigen of dit betekent dat de schepen al onderhands door het ministerie van financiën aan het ministerie van justitie zijn verkocht, maar opvallend is het wel.

België

In 2008 bood Teeven de boten aan als extra celruimte voor gevangenen uit België, maar onze zuiderburen deden de boten af als ‘te kostelijk, te gevaarlijk en te sober.’ Als het Belgische ministerie van Justitie de drijvende bajesboot te slecht vond voor de gevangenen waar ze zelf geen plek voor hadden, zijn de boten dan wel geschikt voor de opvang van vluchtelingen?

Boten

De 100-meter lange boten zijn varende arken met elk 144 tweepersoonskamers met eigen douche, wastafel en toilet. De platforms Australa en Borealis met een 4000 ton zware betonnen bak, deden in Zaandam sinds 2007 dienst als complex voor vreemdelingendetentie.

Al in 2011 zouden de gevangenisboten gesloten worden, maar Fred Teeven zorgde ervoor dat ze open bleven tot 2013 in Zaandam. Blijkbaar is hij fan van de schepen, want nu worden de gevangenisboten dus waarschijnlijk ingezet voor asielzoekers. Woonschepen en arken betalen geen onroerend goed belasting en zijn dus relatief goedkoop, wellicht dat Teeven daarom de boten graag in eigen beheer houdt.

 

Reageren