Oudste walvisjager weer in de vaart

0

Voor het eerst sinds 1922 zeilt de Charles W. Morgan weer, in de Long Island Sound. Het is de oudste walvisvaarder ter wereld, het is gebouwd in 1841 in New Bedford, Massachusets. In de 80 jaren dat ze op walvisvangst ging maakte ze 37 reizen, variërend van 9 maanden tot wel vijf jaar. Haar vaargebied was de Zuidelijke zeeën van de Indische en Atlantische Oceanen. Naast walvisvangst werd ze in die tijd ook al gebruikt voor films, in 1916 (Miss Petticoats), 1922 (Down tot the sea in ships) en in 1923 (Java Head).

De Morgan was bijna verloren gegaan in 124, toen de stoomboot Sankaty in de haven vlam vatte en op drift raakte. Ook de Morgan raakte in brand, maar kon geblust worden. Het schip werd door initiatieven van Edward Green gerestaureerd. Het schip lag in een dok op zijn landgoed, en verhuisde later naar Mystic Seaport in Connecticut.

In 1968 werd weer een grote restauratie uitgevoerd, en opnieuw in 2010. Nu werden miljoenen geïnvesteerd om het schip weer in een zeewaardige staat te krijgen. OP 21 juli 2013 werd het schip weer te water gelaten.

De Morgan doet een aantal proefvaarten in de Long Island Sound. Hierna zal een tour plaats vinden langs verschillende Amerikaanse havens.
Meer info op Charles W. Morgan
Meer foto’s van de Charles T. Morgan vind je hier.

Met dank aan Zeepost.

Reageren