Rijkswaterstaat is het zat met zwemmers die te dicht bij schepen komen en zich niet bewust zijn van de gevaren. Het is niet alleen irritant, maar er gebeuren ook jaarlijks vele ongelukken. Daarom wijst Rijkswaterstaat nu op de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen.
Persbericht
Wat zijn de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen?
- zwemmers zijn voor opvarenden van een vrachtschip nauwelijks zichtbaar
- een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken
- zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip
- zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken
- zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken
Ook is het bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.
We hebben een aantal filmpjes gemaakt waarin we wijzen op de gevaren die we hier beschrijven. Bekijk de filmpjes: Levensgevaarlijk: zwemmen in rivieren en kanalen en Levensgevaarlijk: springen van bruggen.
Toch veilig zwemmen in natuurwater?
Dat kan. Ga voor veilig zwemmen in natuurwater naar een officiële zwemlocatie. Die vindt u op Zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Of download de gratis Zwemwaterapp voor Apple of voor Android.
Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen over zwemmen in rivieren en kanalen en het springen van bruggen op een rij gezet. Bekijk ze op de pagina Veelgestelde vragen.