Dit zijn de Franse oorlogsschepen bestemd voor Rusland

0

Frankrijk gaat na internationale druk geen oorlogsschepen meer leveren aan Rusland. De twee oorlogsschepen die momenteel worden gebouwd voor Rusland zijn van het type Mistral en worden gebouwd in de havenstad Saint-Nazaire. De twee nieuwe schepen kunnen zestien helikopters en tientallen tanks vervoeren.

Met de verkoop van de twee oorlogsschepen is een bedrag van 1,2 miljard Euro gemoeid. De toenmalige president Nicolas Sarkozy sloot het contract in 2011. Van zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië kreeg Frankrijk flinke kritiek te verduren. De Britse premier Cameron noemde het ondenkbaar dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius gaf in een reactie het verweer dat het contract met Rusland niet door de huidige regering is getekend. “En bovendien is er een regel die luidt dat getekende en betaalde contracten moeten worden nagekomen”, aldus Fabius.

Wanneer de Europese Unie met een wapenembargo komt, vallen de schepen er waarschijnlijk buiten, omdat de sanctie alleen geldt voor nieuwe schepen en niet voor reeds bestaande orders.

Frankrijk heeft nu de levering on hold gezet, zo maakte Hollande vandaag bekend.

Reageren