Expeditie zeiljacht Garcia 45 op wereldreis na Hiswa te Water

0

Het zusterschip van de door Jimmy Cornell ontwikkelde Garcia 45 Exploration zal als wereldprimeur worden tentoongesteld op de Hiswa. De originele Garcia 45 is een bijzonder zeiljacht voor een bijzondere reis: het zal rond de wereld zeilen langs ongebaande paden, waaronder de Noord-West passage door het poolijs ten noorden van Canada. Het schip ligt bij Groenland te wachten tot het moment dat het ijs smelt. Daarna zeilt zij ten noorden van Canada naar Alaska en vandaar naar de Stille Oceaan.

Ook vanuit Jachthaven Lauwersmeer in Oostmahorn vertrekt een zeiljachtvoor een bijzondere reis: het zal rond de wereld zeilen langs ongebaande paden, waaronder de Noord-West passage door het poolijs ten noorden van Canada. Tijdens de tocht zullen belangrijke meteorologische onderzoeken worden uitgevoerd. Het schip wordt geleverd door Rossinante Yachting te Oostmahorn, waar het ter bezichtiging ligt. Zeillegende Jimmy Cornell is de organisator van deze tocht, met de naam Blue Planet Odyssey.

Tijdens de tocht van het zeilschip worden belangrijke meteorologische onderzoeken worden uitgevoerd. Zeillegende Jimmy Cornell is de organisator van deze tocht, met de naam Blue Planet Odyssey.

“De wereld rondzeilen door warme gebieden kan met veel schepen”, aldus Jimmy Cornell. “En ook voor koude gebieden zijn er speciaal gebouwde schepen beschikbaar. Maar om zowel naar koude als warme streken te zeilen moet een schip over meer eigenschappen beschikken dan er tot nu toe bestond. Daarom heb ik met Garcia een boot ontwikkeld die qua isolatie en ventilatie tegen kou èn warmte bestand is.”

Inmiddels heeft de Nederlandse importeur Rossinante Yachting bouwnummer twee verkocht aan een Nederlandse koper die ook aan de tocht meedoet. Het tweede schip zal eind 2014 naar Jachthaven Lauwersmeer in Oostmahorn komen, vanwaar het in 2016 naar het hoge noorden zal zeilen om zich bij de andere jachten te voegen die in de zomer bij Groenland liggen te wachten op het moment dat het ijs smelt. Daarna zeilen zij ten noorden van Canada naar Alaska en vandaar naar de Stille Oceaan.

De Blue Planet Odyssey is overigens meer dan alleen een zeiltocht; men wil aandacht vestigen op het feit dat een dergelijke zeiltocht -door het poolijs- alleen mogelijk is omdat de wereldzeeën opwarmen en het poolijs smelt. “En daar is niets politieks aan”, aldus Spoelstra: ”Het gaat ons er niet om wiens schuld het is, maar het ijs op de poolkappen smelt, dat feit kun je niet omheen. Wij willen weten hoe dat systeem werkt en wat de gevolgen daarvan zijn. Daarom worden de schepen uitgerust met meetapparatuur zodat ze als varend meetstation gegevens kunnen verzamelen die anders niet of nauwelijks te verkrijgen zijn”.

Wie het schip met eigen ogen wil aanschouwen kan tot begin 2016 terecht in Jachthaven Lauwersmeer Oostmahorn.

Inmiddels zijn er 5 Garcia’s verkocht, waaronder de grote broer van 52 voet. Jimmy Cornell, held en nestor van de ARC, is op dit moment al onderweg door het ijs.

De Hiswa te Water is van 2 t/m 7 september in de NDSM-haven in Amsterdam.

Bijzonderheden zeiljacht Garcia 45

Integraal zwaard voor variabele diepgang
Deck salon met 270 graden rondom zicht
Waterdichte kajuitdeuren
Waterdicht aanvaringsschot
Waterdicht achterschot
Alle huiddoorvoeren van aluminium, alle afsluiters boven de waterlijn
Dubbele beglazing, negatief geplaatst om naar binnen schijnende zon te voorkomen
Het kajuitdak steekt over de ramen, ter voorkoming van broeikaseffect in de boot in de tropen
Thermische en akoestische isolatie (77 mm dik)
Geïsoleerde vloeren
Geforceerde ventilatie door het hele schip
Ankerlier en ketting centraal in het schip voor betere gewichtsverdeling
Centraal geplaatste water- en dieseltanks (de tankinhoud kan naar loef worden gepompt)
Centraal geplaatste accubank
Grote voorraad- en opslagruimte door het hele schip
Boeg versterkt voor ijsbreken, met sleepoog
Achterbeugel voor (reserve-) antennes, zonnecellen en windgenerator, tevens Davits
Dubbele, ijsversterkte roerconfiguratie, JEFA zelfrichtende lagers voor betere controle in zeegang
Groot zwemplatform voor makkelijke toegang met bijboot
Alle lijnen bedienbaar vanuit de kuip

Technische details Garcia 45

Lengte over alles 13.98 m
Tankinhoud water 500 liter
Waterverplaatsing14.1 m3
Lengte waterlijn12.34 m
MotoriseringVolvo 55 / 75 PK
Ballast 4.3 ton
Max. breedte 4.43 m
Aantal hutten2-3-4
Diepgang1.05 – 2.80 m
Aantal slaapplaatsen 4-6-8
Vuilwater tank110 liter
Tankinhoud diesel 700 liter

Reageren