Particuliere botenverhuur verboden in Amsterdam

0

Waterwegbeheerder Waternet wil particuliere verhuur van boten via apps en internetsites verbieden. Wie zijn boot wil onderverhuren aan een andere particulier, moet een vergunning hebben volgens Waternet.

Bedrijven als AirBnB, Goboat, Barqo en Rentahouseboat.com brengen booteigenaren en particulieren die een overnachtingsplaats óf sloepje zoeken met elkaar in contact. Maar nee hoor, zomaar van iemand onderling wat huren mag niet van Waternet.

Dat het verhuren gaat om mensen die een extra kamer overhebben op hun woonboot of een sloepje voor een weekend verhuren aan een paar toeristen mag dus niet, zo staat vandaag in het Parool. Vooral het gebrek aan veiligheidsregels is volgens Waternet gevaarlijk. Ook het feit dat de sites als tussenpersoon geld binnenhalen, mag niet.

Tot nu toe hebben alleen Goboat en Barqo een verbod gekregen. Woordvoerder Daniëlle van Gerven van Waternet aan het Parool: ‘Het is een heel mooi initiatief, maar wij moeten het beleid uitvoeren van de gemeente. En beide bedrijven doen iets dat volgens de Amsterdamse regels niet mag.’

Waternet heeft de bedrijven laten weten dat hun activiteiten in strijd zijn met de geldende regels: wie zijn boot wil verhuren, moet over een exploitatievergunning beschikken. Die worden in Amsterdam vooral vergeven aan bedrijven die voldoen aan allerlei veiligheidsregels, niet aan particulieren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is over een eventuele wijziging van de regels nog niets bekend.

Erg jammer, want het is juist fijn dat je tegenwoordig gemakkelijk een bootje kunt huren en dat je ook als eigenaar wat extra geld kan verdienen met zo’n dure hobby als een boot bezitten. Hopelijk past Amsterdam de regels aan en mogen particulieren in ieder geval hun eigen woonboot onder verhuren én een bootje waar geen vaarbewijs voor nodig is en minder dan 10 personen oppassen.

Overigens rommelt het in meer steden rondom de verhuur van boten. Zo wordt er in Utrecht een debat gevoerd over meer vergunningen voor botenverhuurders.

Reageren