Gespot: Groene Draeck van Beatrix in Muiden

0

Groene Draeck in Muiden. Rechten: Bootblog

De Groene Draeck is het schip van prinses Beatrix. Veel bootliefhebbers weten dat de vaste ligplaats van deze platbodem in Huizen is. Dat het schip gewoon tussen de andere jachtjes en bootjes ligt, is wellicht minder bekend.

De lemsteraak van de Koninginmoeder wordt momenteel maar weinig gebruikt en ligt dus voornamelijk rustig in de haven. Naast het schip ligt een motorjachtje. De 57-jarige Draeck wordt goed onderhouden en ziet er nog als nieuw uit. Dat mag ook wel, want het onderhoud gaat voor € 326.000 per werfbeurt de boeken in, best knap voor een schip dat nieuw ongeveer 500.000 euro waard is. Overigens is de Groene Draeck door haar eigenaresse natuurlijk veel meer waard inmiddels.

De Groene Draeck van de Koningin is uiteraard niet te huur, maar een gelijkwaardige Lemsteraak wel, zoals de Hendrikje Stoffels (13 m) en de Ronde Walvis (14,50 m) van Lemsteraken-specialist Heech by de Mar in Heeg. Wie het schip van de Koningin wil zien kan afreizen naar Muiden, waar ze heel toepasselijk in de buurt van het kasteel ligt.

Technische details Groene Draeck

NaamDe Groene Draeck
TypeLemsteraak
ThuishavenAmsterdam
ZeilnummerVA 18
Plaquette1
Maten
Lengteover de stevens 15 m
Breedteincl. berghouten 4,70 m
Diepgang1 m
Masten1
OrganisatieKlassenorganisatie Lemsteraken
Materiaal
Materiaal rompstaal
Tuigage
Tuigagesloep/gaffel getuigd
Grootzeilgaffelzeil met losse broek 71 m²
Fok30 m²
Botterfok47 m²
Kluiver27 m²
Zeiloppervlak175 m²
Ontwerp
WerfAmsterdamsche Scheepswerf G. de Vries Lentsch Jr.
OntwerperA. de Boer/ G. de Vries Lentsch
Bouwjaar1957

Reageren