Eerste Moonen 84 (Etoile D’Azur) steekt de Atlantische Oceaan over

1

Moonen is een Nederlandse werf die super jachten bouwt. Dit doen ze niet geheel onverdienstelijk en Moonen is dan ook een grote naam in de jachten industrie. Nederland is überhaupt een toon aangevend land op superjachten gebied, iets om trots op te zijn. De eigenaar van de Etoile D’Azur heeft voor het eerst de Atlantische Oceaan over gestoken, hier een kort verslag…

De Etoile vertrok eind oktober vanuit haar thuis haven in Monaco. De eerste tussenstop vond plaats in Palma, Mallorca (350 zeemijl). De reis vervolgde zich richting Gibraltar om daar na 450 zeemijl te gaan tanken. Hierna begon het echte werk en werd er koers gezet richting het vaste land van Sint maarten. 12 uur achter elkaar met over de boot slaande golven waren een feit. Gelukkig waren er geen gewonden gevallen en zo werd er nog maar eens bewezen dat dit een prima jacht is om te Oceaan mee over te steken en te belanden in de Azoren (200 zeemijl) Na deze zware uren kwam rustig weer opzetten, hierdoor konden ze in 10 dagen nog eens 2350 zeemijl afleggen en daarmee hun eind haven, Sint maarten, bereiken.

Aan het eind van de rit waren de prestaties om over naar huis te schrijven, de gemiddelde snelheid bedroeg 9 knopen, gemiddeld benzine verbruik bedroeg 55 liter per uur en de totale afstand bedroeg 3.350 zeemijl (6200 km).

Guillaume Bourhis, de kaptein van de Etoile D’Azur was dan ook zeer te spreken over de prestaties: ”Het is heerlijk om hiermee op zee te varen, ik heb genoten”.

De boot is gebouwd door Moonen Holland en ontworpen door René van der Velden van Naval architectures. Over de Nederlandse inbreng hebben we wederom niets te klagen.



1 reactie

  1. Geachte heer, mevrouw,

    In dit mooie artikel over de Atlantische oversteek van de Moonen 84 Ëtoile dÁzure” is als ontwerper genoemd
    Rene’van der Velden van Naval Architecture.

    Dit is helaas niet correct.
    Rene van der Velden Verzorgede Styling.
    Het ontwerp van de romp de konstruktie en verdere naval architecture is gedaan door Stolk Marimecs, Naval Architects.

    Vriendelijke groet,

    Willem Stolk

Reageren