Gespot: Tallship van 62 meter lang op de Hiswa te water

0

Wylde Swan

De Hiswa te water staat deze week in het teken van nieuwe motorboten en zeiljachten die te koop liggen. Toch ligt er ook een echt historisch Tall Ship aangemeerd. De Wylde Swan is de grootste tweemast-topzeilschoener ter wereld.

De Wylde Swan is tijdens de Hiswa de thuisbasis van de bobo’s van sponsor Delta Lloyd, die daar iedere middag en avond borrels organiseren. Maar gelukkig is ook het ‘normale’ publiek van de bootshow welkom aan boord. Met de leizeilen gezet, is het schip 36 meter breed en 28 meter hoog. De zomer-tuigage meet 1130 vierkante meter. Tijdens de Hiswa vaart het schip niet, maar toch blijft het indrukwekkend om een kijkje te nemen aan boord van zo’n klassiek schip.

De Wylde Swan is een 62 meter lang zeilschip uit 1920. Het schip kreeg in 2010 een totale refit, waarbij de opbouw grondig verbouwd werd. Kenmerk van een Tallship is dat ze vaart met trainees. Dit jaar vaart het schip nog naar Duitsland vanuit Amsterdam, waarbij opstappers welkom zijn. Tijdens dagtochten kunnen 130 passagiers mee, op meerdaagse tochten kunnen 36 personen overnachten aan boord. Een crew van twaalf tot veertien personen zorgt voor de training en veiligheid.

De Hiswa te water is nog geopend tot 7 september op het NDSM-eiland in Amsterdam.

Wylde Swan, op de voorgrond een jetpack

Geschiedenis Wylde Swan

Zoals zoveel Tall Ships in Nederland, begon de Wylde Swan als vissersschip op de Atlantische oceaan. De hanringjager moest snel kunnen varen, om de vis zo vers mogelijk af te leveren aan wal. Vandaar dat het schip maar liefst negen zeilen heeft en ongeveer 15 knopen haalt, omgerekend 28 km/per uur. Het schip werd omgebouwd tot trainingsschip naar de huidige veiligheidseisen in 2007 en 2010.

Technische details Wylde Swan

Lengte over alles 62 M
Breedte 7,3 M
Diepgang 3,5 M
Masthoogte 43 M
Aantal zeilen 9
Rompsnelheid 15 knopen
Zeiloppervlakte 1130 M2
Vlag: Nederlnad
Thuishaven: Makkum
Bouwjaar 1920 (romp) / 2010 (refit)
Crew: 12-14 personen
Trainees 36 personen
Recepties, tot 140 PERS.
Motor: 460 PK Caterpillar C12 Diesel

Reageren