?>

Koningssloep ‘Gouden Koets te water’ open voor publiek

0

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam biedt binnenkort een uniek kijkje achter de schermen.  De gevleugelde godinnenbeelden, die normaal gesproken de Koningssloep sieren, worden live in het museum gerestaureerd.

De Koningssloep heeft ook wel de bijnaam de ‘Gouden Koets te water’. De sloep werd in 1818 voor Koning Willem I gebouwd en heeft een lengte van ca. 17 meter. Zij voer voor het laatst in 1962 met Koningin Juliana en Prins Bernhard over de Amstel. Het Scheepvaartmuseum maakt nu, mede dankzij een genereuze financiële bijdrage van de deelnemers van de BankGiro Loterij en de specialisten van AkzoNobel, de Koningssloep weer vaarklaar. Zo kan de ranke sloep straks weer te water. Geen beter moment dan de dagen na Prinsjesdag, als heel Nederland de Gouden Koets weer bewonderd heeft, om alvast een prachtig onderdeel van de ‘Gouden Koets te water’ te tonen.

De werkzaamheden aan de Koningssloep vinden achter gesloten deuren plaats, met uitzondering van de vergulde godinnen. Deze zijn tijdelijk van de Koningssloep gehaald en worden vijf dagen lang tussen 9.00 en 17.00 uur  in Het Scheepvaartmuseum live gerestaureerd. Bezoekers kunnen ook restaurator Ton van Loon vragen stellen over het bijzondere project. Bovendien is er elke dag om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur een specialist van Het Scheepvaartmuseum aanwezig om te vertellen over de historie van de Koningssloep, over de bijzondere vergulde beelden die de sloep sieren en over de werkzaamheden aan de Koningssloep zelf.

Op zaterdag 20 en zondag 21 september is er daarnaast een ‘koninklijk’ familieprogramma van 12.00 tot 16.00 uur voor families met kinderen vanaf 6 jaar (aanvang elk heel uur). Meer details zijn te vinden op de website van Het Scheepvaartmuseum, www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Op 17 september verschijnt ook het gloednieuwe Gouden Boekje ‘De koning gaat uit varen’, een samenwerking van Uitgeverij Rubinstein met Het Scheepvaartmuseum. Dit Gouden Boekje gaat over de twintig roeiers van de Koningssloep die ieder hun eigenaardigheden en vaardigheden hebben. De tekst van Koos Meinderts zit vol taalkundige grapjes. De prent op de voorkant van het boekje zal illustrator Annette Fienieg op 17 september schenken aan de collectie van Het Scheepvaartmuseum tijdens een feestelijk familie-evenement. Klokhuis-presentatrice Nienke de la Rive Box leest dan voor uit het Gouden Boekje zodat de aanwezige kinderen in het museum het nieuwe verhaal als eerste kunnen beleven.

Het goud van de Koningssloep: Uniek kijkje achter de schermen bij de restauratie van de vergulde gevleugelde godinnen.
Zie van 17 t/m 21 september de restaurator aan het werk.

Reageren