Wubbo Ockels zorgt voor race met groene boten in de Amsterdamse grachten

0

amsterdam

Diverse ‘groene’ boten strijden aankomend weekend om de eerste plaats in een race op de Amsterdamse grachten. De boten varen op zonne-energie. Het project is een initiatief van de dit jaar overleden ex-astronaut Wubbo Ockels.

Om 13:00 start de parade van futuristische Solar Boats, elektrische boten en andere innovaties vanaf de Westergasfabriek. Doel van de race is laten zien dat elektrisch varen niet suf of saai is, maar stil, schoon, wendbaar en snel. De boten varen dan ook niet met van die slome buitenboordmotortjes van maximaal 7pk, maar met innovaties van studententeams uit het hele land. Ze voeren er dit jaar al mee in Monaco, waar het evenement een groot succes was.

Tien solarboten doen mee aan het evenement, waarbij ze 300 meter moeten slalommen en snelvaren.

Route

Haarlemmertrekvaart > Singelgracht > Brouwersgracht > Keizersgracht > Leliegracht > Herengracht > Brouwersgracht > Singelgracht > Haarmemmertrekvaart.

BMW

De groene dag staat niet alleen in het teken van de race, maar ook duurzame lifestyle. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een testrit maken in de nieuwste BMW I3, smoothies blenden met hun eigen spierkracht en voor de allerkleinsten is er een elektrische motorcross. “Duurzame ondernemers brengen ‘groene groei’, een nieuwe motor achter een nieuwe economie”, aldus Maurits Groen, toonaangevend duurzaam ondernemer en opvolger van Wubbo Ockels als voorzitter van Stichting De Groene Grachten. “Met talloze inspirerende voorbeelden wil de Solar Boat Parade mensen laten zien hoe ze ook zelf actief kunnen bijdragen aan de overgang naar een ‘groene’ economie”.

Reageren