Het scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft er een bijzondere boot bij. Dit keer geen historische stoomboot of een VOC-schip, maar de hypermoderne solarboot van de TU Delft. De zonneboot uit 2012 is volgens het museum een ‘waardevolle uitbreiding van de collectie’.
Het TU Delft Solar Boat Team ontwerpt en bouwt iedere twee jaar nieuwe draagvleugelboten die puur en alleen aangedreven worden op zonne-energie. Door de draagvleugels wordt de gehele romp uit het water getild waardoor de waterweerstand wordt verlaagd. Zo kan de boot een hoge snelheid halen.
Studententeam
Het team wordt volledig gerund door studenten en verandert elke twee jaar van samenstelling. Het nieuwe team bouwt en ontwerpt steeds een geheel nieuwe boot. In 2012 is het Solar Boat Team er in geslaagd een boot te ontwikkelen die op verschillende snelheden vlak boven het water kan zweven.
Topsnelheid
De boot is bijna 6 meter lang en heeft een diepgang van slechts 0,10 meter. De boot behaalde een topsnelheid van zelfs 29 km/uur, geheel op zonne-energie. Met deze boot is het team vijfde geworden bij de Dong Energy Solar Challenge 2012, een race voor zonneboten in Groningen en Friesland.
Toekomst
De Solar Boat is voorafgaand aan het Weekend van de Wetenschap in ontvangst genomen door Henk Dessens, Directeur Collecties van Het Scheepvaartmuseum. Henk Dessens: ‘Meestal verzamelt Het Scheepvaartmuseum voorwerpen die over het verleden gaan en afgeschermd moeten worden van direct zonlicht. Maar met de Solar Boat verzamelen we iets uit de toekomst, wat juist zonlicht nodig heeft.
Gouden Eeuw
Al vanaf de Gouden Eeuw is Nederland een vooraanstaande natie op het gebied van scheepsbouw. Ook nu nog excelleert de Nederlandse maritieme industrie door innovatie. De successen van het Solar Boat Team passen in deze traditie. Het Scheepvaartmuseum is de TU Delft enorm dankbaar voor deze schenking’.