Waarom zou je gaan varen in Langedijk?

0

Schuit-Hiswa

Stichting Langedijk Waterrijk staat op de Hiswa Rai Amsterdam met een zeilschuit van schuitenmakerij David Commandeur. De stichting organiseert diverse activiteiten en zoekt nieuwe leden. De stichting bestaat dit jaar 20 jaar en heeft al zo’n 500 donateurs. “Stichting Langedijk Waterrijk organiseert diverse activiteiten zoals de opening van het vaarseizoen, dagtochten, Koolsail 2015, meerdaagse vaartochten, Van sluis tot sluis, Lichtjesavond en de Snerttocht.”

Hiswa

“Afgelopen jaar stonden wij er voor het eerst op de Hiswa”, aldus voorzitter Peter Wiersma. “Daarvoor stonden we op de Klassieke Schepenbeurs in Enkhuizen waar we altijd met veel plezier gestaan hebben. Maar het aantal bezoekers dat je stand passeerde liep erg terug. Afgelopen jaar viel het  ons op dat er veel animo was op de Hiswa maar ook dat de stand veel bezocht werd met vragen over de Schuiten, de Lister en Albin motoren, en de tochten die we lieten zien op de film. Dus wij gaan er van uit dat we dit jaar nog meer aanloop krijgen naar onze stand en dat we weer veel mogen verkopen.”

Oud-Nederlandse Vaartuigen

De organisatie is aangesloten bij  F.O.N.V. (Federatie van Oud-Nederlandse Vaartuigen) als behoudsorganisatie van oude vrachtschepen en akkerschuiten die rondvaren in Langedijk. Deze historische vaartuigen worden door de eigen schouwcommissie geschouwd en kunnen dan worden opgenomen als varend monument in het NRVM (Nationaal Register Varende Monumenten)  van de F.O.N.V.

Ook houdt de organisatie zich bezig met het weer meer doorvaarbaar maken van Langedijk. Door de ruilverkaveling rond 1970 zijn er heel veel vaarverbindingen verdwenen en sommige vaarverbindingen proberen ze in ere te herstellen.

124240318.omv1u5fe.KSMvZ0287[1]

Evenementen

De stichting geeft extra aandacht aan Koolsail Langedijk 2015 van 23 april t/m 27 april 2015 .

Aankomend jaar vindt Koolsail Langedijk 2015 voor de 5de keer plaats. Hier zullen ongeveer 70 historische schepen naar toe komen. Er zal een aantal evenementen plaats vinden zoals het samen met de gemeente georganiseerde symposium “Langedijk ontwikkelt met water, Vaarroute naar de toekomst”, Zuurkoolavond, een dagtocht naar Alkmaar, de vlootschouw, de oude motoren uit Winkel, Van sluis tot sluis tocht, elke avond een speciale voorstelling van het Theater bij de sluis en de afsluitende dag is Koningsdag.

124240327.LScUxQcA.KSMvZ0293[1]

Hiswa Rai

Watersportbeurs Hiswa Rai wordt van 11 t/m 15 maart 2015 georganiseerd in de Rai Amsterdam. Meer dan 175 exposanten zijn aanwezig bij de indoorbeurs, waarvan het overgrote merendeel uit Nederland komt.

 

Reageren