Restauratie jacht Jacques Brel in Zeebrugge

0

jacht-jacques-brel

Het jacht van zanger Jacques Brel wordt gerestaureerd in Zeebrugge. Na jarenlang achterstallig onderhoud, wordt het schip eindelijk in oude glorie hersteld.

Het jacht waarop Jacques Brel (1929-1978) voer langs de Markiezen eilanden wordt gerestaureerd in Zeebrugge, in West-Vlaanderen. De Askoy ll is in handen van de stichting ‘Save Askoy ll’.

De vervallen boot werd in 2010 vervoerd van Oostende naar Rupelmonde. Na diverse tegenslagen, waaronder het faillissement van de werf, was de stichting op zoek naar een nieuwe locatie om de renovatie te voltooien. De Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen (MBZ) zal het schip nu verder voltooien.

Jacques Brel kocht het schip in 1974 en wilde er een wereldreis mee maken. Hij voer ermee naar het eiland Hiva Oa, waar hij enige tijd ging wonen. Hij verkocht het schip in 1976 aan iemand in Nieuw-Zeeland. Pas in 2010 kwam het schip terug in België. Het bijna volledig gerestaureerde casco van de Askoy II zal volgende week in Zeebrugge aankomen voor verdere afwerking. Wanneer de restauratie eindelijk wordt afgerond is niet bekend.

Technische details Askoy ll:

Lengte: 20 meter
Breedte: 5 meter
Gewicht: 40 ton
Bouwwerf: Antwerpsche scheepswerven Van de Voorde
Bouwjaar: 1960
Architect: Hugo Van Kuyck

Reageren