?>

Diefstal van vaartuigen: honderden per jaar

0

Als booteigenaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het aantal diefstallen van vaartuigen, om een goede inschatting te kunnen maken hoe goed je jouw boot moet beveiligen. Daarom bekijken we in dit artikel een aantal cijfers, over zowel diefstal van boten, als diefstal van spullen uit boten. Tot slot geven we nog wat tips hoe je de boot extra goed kunt beveiligen, om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken.

Hoeveel worden er precies gestolen

Het meest recente jaren waar we cijfers van hebben zijn 2016 en 2017. In 2016 zijn er meer dan 650 diefstallen van vaartuigen geregistreerd. In 2017 zijn dit er iets minder dan 600. Minder dan 20% van de diefstallen worden uiteindelijk opgehelderd. Ook zijn er regelmatig inbraken in vaartuigen, waarbij niet het vaartuig zelf, maar wel spullen in het vaartuig worden meegenomen.

In 2016 waren dit er iets meer dan 1550, in 2017 iets minder dan 1400. Van deze diefstallen zijn er in 2016 iets meer dan 100, en in 2017 slechts 75 opgelost. De bovengenoemde aantallen zijn klein in vergelijking met diefstallen van bijv. personenauto’s, maar je moet hierbij ook rekening houden dat er veel minder vaartuigen dan personenauto’s in Nederland zijn. Tot slot doet niet iedereen die slachtoffer is geworden van diefstal aangifte, waardoor ook niet alle diefstallen in deze cijfers zijn meegenomen.

Afname in diefstallen

Op basis van de bovenstaande cijfers is wel een daling in het aantal diefstallen te zien. Het moet nog blijken of deze afname de komende jaren door blijft zetten. Het kan namelijk ook zijn dat er simpelweg minder mensen aangifte hebben gedaan. De afgelopen jaren zijn veel booteigenaren zich er wel bewust van geworden dat ze de boot goed moeten beveiligen. Vrijwel elke boot heeft tegenwoordig meerdere sloten met keurmerk. Het is de combinatie van verschillende beveiligingsmethodes die de kans op diefstal aanzienlijk doen afnemen. Dit komt omdat dieven toch vaak opzoek zijn naar een vaartuig welke makkelijk te stelen is.

Wanneer de boot niet afgelegen ligt, en ook nog eens beschikt over meerdere sloten, is de kans om gepakt te worden voor veel dieven te groot. Een goed bootslot kost voor dieven veel tijd om open te breken, waarbij sommige sloten zelfs alleen met een slijptol open te maken zijn. Je kunt je voorstellen dat een slot met een slijptol open maken niet onopgemerkt gaat. Daarom is het dus belangrijk om je vaartuig goed te beveiligen. Daarnaast zijn de buitenbordmotoren ook zeer populair onder de dieven, zorg daarom altijd voor een goed buitenboordmotorslot!

Overige beveiligingstips

De politie geeft op hun website ook een aantal tips om je boot goed te beveiligen. Zo zijn buitenboordmotoren een geliefd doelwit, omdat deze wat moeilijker te beveiligen zijn en makkelijker te stelen zijn dan een hele boot. Zorg ook altijd dat je goede foto’s van de boot en alle spullen aan boort hebt, zodat je deze foto’s kunt verspreiden in het geval van diefstal. Zonder foto’s is het moeilijk voor de politie om jouw boot terug te vinden. Door aangifte te doen vergroot je niet alleen de kans om de boot terug te krijgen, het brengt ook het aantal diefstallen in kaart, zodat de politie hier beter tegen kan optreden.

Reageren