Tweede electrohaven in Amsterdam geopend

0

Amsterdam – Elektrische boten uit Westerpark hebben voortaan een vaste ligplaats met eigen oplaadpunt. Aan de Le Mairekade werd zondag de 2e elektrohaven in West geopend. Oud-West heeft al 2 jaar zo’n haventje. Oprichter Arjin van As: “In Oud-West waren de aanlegplekken binnen 3 weken verhuurd. En in Westerpark zijn nu al 2 van de 10 plekken in gebruik.”

Gratis stroom tappen
Uit de oplaadpunten komt groene stroom van de windmolens in het Westelijk Havengebied. Ook is er een openbaar oplaadpunt. Elektrische boten mogen daar 24 uur liggen om gratis stroom te tappen. “Vaartijd = oplaadtijd” zegt Arjin. Dus na 1 uur opladen kun je 1 uur varen.

Verlengsnoer vanuit huis
In de hele stad zijn, naast de vijftien van Elektrohaven, vijf openbare oplaadpunten. Te weinig, vindt Arjin. “Je ziet nu wel eens dat mensen die aan een gracht wonen hun boot via een verlengsnoer aan het stopcontact thuis leggen.” Hij denkt dat in Amsterdam ongeveer 100 elektrische plezierboten zijn. Wat hem betreft is over vijf jaar één op de tien boten elektrisch. “Dan zijn er 1.500 oplaadpunten nodig.”

Pruttelende motoren niet  van deze tijd
Dirk de Jager, wethouder van het stadsdeel, steunt het idee. ”Dat geprutteld in de grachten met benzine motortjes is niet meer van deze tijd. Stil, zuinig en schoon is de toekomst” zegt hij. Om zijn zijn woorden kracht bij te zetten knalt hij een fles kinderchampange. Proost!

Bron

Reageren