Schenkt Italië ons een blik in de toekomst?

0


Een veel gestelde vraag op maritieme feestjes is altijd: Hoe zien de jachten er over 10 jaar uit? Natuurlijk heeft iedereen hier zijn eigen professioneel analytische mening over, en krijg je al snel verhalen vergelijkbaar met zwevende auto’s (die er ook nog niet zijn). Wij denken echter wel een aantoonbare trend gevonden te hebben…

Het blijft natuurlijk altijd een wilde gok als je zelf geen maritiem architect bent, maar wie de trend goed volgt zou best een voorspelling moeten kunnen maken van waar de vormgeving heen zal gaan. Toen ik de Azimut Magellano 74 voor het eerst zag, was ik meteen verkocht.
Eigenlijk was ik dat een aantal jaren eerder al van de Apreamare Maestro serie (zie afbeelding links), en toen dacht ik ook meteen dat het een trend zou worden om ook bij relatief kleinere jachten de voorramen recht te maken. Dit geeft namelijk niet alleen redelijk wat extra ruimte in de salon, het oogt ook een beetje als een ‘Superjacht’.

Natuurlijk zijn die rechte ramen niet de kern van de styling waar ik het over heb. Het vernieuwende zit hem namelijk in de combinatie van de vormgeving van zowel snelle speedboten als stoere krachtige werkpaarden. De Apreamare Maestro was zijn tijd vooruit, maar hield het eigenlijk nog vrij beschaaft. De romp is namelijk vrij sportief terwijl de opbouw klassiek/stoer is. Bij de nieuwe generatie “combi styling” (zoals ik het maar even noem) nemen de architecten ook de stoere romp met zijn rechtopstaande steven mee. deze rechte strakke lijnen worden vervolgens ook doorgetrokken naar de raampartijen en eigenlijk de gehele opbouw. Twee à drie jaar geleden zou iedereen het ouderwets gevonden hebben, maar ik ben blij dat we van die gekke zijraam combinaties af zijn. Ik vond het er altijd zo Koreaans uitzien die raamstijlen door elkaar heen en allemaal ‘zogenaamd’ snelle raampartijen.

Volgens mij is de Azimut Magellano 74 op dit moment een van de weinige reeds gerealiseerde jachten met de nieuwe styling, maar de italiaanen beloven ons meer van dergelijke jachten. De Gamma 20 en natuurlijk de Wallyace 26 zijn hier voorbeelden van die wat mij betreft zo van dezelfde tekentafel gekomen konden zijn…

De Azimut Magellano 74:


De Gamma 20:


De Wallyace (Shadow) 26:

Meer informatie over:

Azimut Magellano
Gamma 20
Wallyace 26

Reageren