Dutch design deel 1: Nedcraft Silverback

1


In deze mini-serie willen we jullie kennis laten maken met een aantal zeer fraaie boten afkomstig uit ons eigen land. In dit eerste deel zoomen we in op de Nedcraft Silverback, misschien wel een van de mooiste “klassieke” runabouts die Nederland rijk is…

De Runabout is een model dat in het begin van de vorige eeuw in Amerika zeer populair was. Kenmerkend zijn de lange neus en en de mooie vloeiende lijnen. Doordat de motor net als bij een auto voorin ligt, wordt dit type ook wel “autoboot” genoemd. Een aantal autoboot-ontwerpen zijn door de jaren heen vrij populair gebleven, waaronder de “Palm Beach Runabout” van maritiem ontwerper Nelson Zimmer. Het originele ontwerp is geheel uitgevoerd in eiken en mahonie, met koperen details.

De Amsterdamse botenbouwer Ed Schaper wilde een leuke onderhoudsvrije boot bouwen, en ging samen met architect Klaas Bes aan de slag met de originele tekeningen van Nelson Zimmer. Hoewel ze de boot iets groter gemaakt hebben, en in plaats van een Mahonie houten romp aluminium gebruikt hebben staat de Nedcraft Silverback nog vrij dicht bij de originele Palm Beach Runabout. Hij is echter wat gebruiksvriendelijker en voorzien van een moderne “zuinige” motor. Daarnaast beschikt hij over de nodige up-to-date opties zoals een toilet, koellade, radio en drinkwater. Ideaal voor een dagje door de Amsterdamse grachten of flaneren over de vecht.

De eerste presentatie van de Nedcraft Silverback vond al in 2006 plaats, sinds dien produceert Nedcraft (oftewel Ed Schaper) ongeveer 1 a 2 van deze boten per jaar. Je kan je afvragen waarom er niet veel meer vraag naar deze boten is. Ik zie ze wel als bijboot van dikke superjachten in Monaco of Cannes rondvaren. Misschien is de prijs daar iets te laag voor, ik denk dat Nedcraft er meer voor moet vragen om hem hoger te positioneren waardoor er automatisch meer vraag gecreëerd wordt. Wie hem wil hebben kan hem al vanaf 65.000,- euro ex. btw bestellen bij Nedcraft.

Specificaties:
Lengte: 7,5 meter
breedte: 2,02 meter
Gewicht: 1500 kg
Dek: mahonie met wenge biezen
Brandstoftank: 128 liter Diesel
Drinkwater: 40 ltr (optioneel)
Koelkast: Koellade 36 ltr. (optioneel)
Onderwater toilet: (optioneel)
Radio/cd/mp3: (optioneel)
Motor: Volvo Penta D3 130pk turbo diesel, low emission
Topsnelheid: 47km/h
Zitplaatsen: 5 (kleur naar keuze)
Prijs: vanaf 65.000,- euro (prima te doen dus)

Copyright afbeeldingen: Nedcraft

1 reactie

Reageren