Chris-Craft Launch 28, klassieker in modern jasje of andersom

0


De legendarische botenbouwer Chris-Craft (bekend van typische jaren ’50 boten) spreekt met deze ‘Launch 28’ een speciale, maar uiterst smaakvolle, groep boten liefhebbers aan. De ‘Launch 28’ kan dan ook gezien worden als het vlaggenschip van de reeks retro-style open speedboten. Ze is ruim 10 voet lang, heeft een open boeg met bankje en genoeg faciliteiten om je de hele dag op het water te vermaken. Eigenlijk heeft Chris-Craft bij de lancering van de ‘Launch’ reeks de stijl en klasse, die we op het water lang niet meer gezien hebben, terug gebracht.

Je ziet dit soort boten misschien wel ronddobberen in de havens aan de Middellandse Zee, maar die zijn vaak niet te vergelijken met de kwaliteit en door geëvalueerde technologie van de Chris-Craft’s van vandaag. We zouden het bijna vergeten maar italiaanse boten zoals Riva hebben het design rechtstreeks overgenomen van de Chris-Craft’s van begin vorige eeuw, en deze vervolgens met groot succes door geproduceerd.

Als je het deze boot met haar mooie gewelfde lijnen en ruime afmeting in de haven ziet liggen kan je maar aan één ding denken… instappen! En instappen is makkelijk door de teakhouten opstapjes in het midden van de boot, die tevens als opslagruimte voor kleine dingen fungeren. Wanneer je aan boord gaat wordt je verwelkomt door een zee van teakhout op de vloer en uitnodigende ronde kuipstoeltjes die je eigenlijk het gevoel geven dat je zelf niet wil varen, maar gewoon zitten en genieten van het interieur. Dit gevoel bedwing he natuurlijk want met deze boot moet je echt zelf varen…

Het gebroken witte interieur wordt gecomplementeerd door mooie verzonken roestvrijstalen handgrepen en bekerhouders. Helemaal voorin vindt je een diepe ankerbak en een klassieke roestvrijstalen behuizing voor het navigatielicht. Met ruimte voor maximaal vijf personen kan de boegzitting omgetoverd worden in een dineer plek door de optionele ronde tafel. Wanneer je een deel van de bank optilt verschijnt een toilet met wastafel, je zit niet echt privé maar deze kan best handig zijn wanneer je de hele dag op het water zit en een paar biertjes of andere versnaperingen drinkt.

“We mogen natuurlijk niet vergeten dat boten zoals de Italiaanse Riva het ontwerp van de Chris-Craft’s van begin vorige eeuw overgenomen hebben.”

Achterin de kuip vindt je een heerlijke lounge bank die prima zit en veel mogelijkheden tot het bijkomen van een lange werkweek biedt. Achter de kapiteinsstoel bevindt zich een kleine wastafel, koelkast, opberg ruimte en plaats ter voorbereiding van hapjes en drankjes. Door de gehele boot is te zien dat Chris-Craft oog voor detail en kwaliteit heeft doordat er veel bergruimte is, die perfect afgewerkt is met mooi tapijt.  De kapiteinsstoel is breed genoeg voor 2 personen, dit betekend dat er (met de enkele stoel links van de kapiteinsstoel) drie personen mee kunnen kijken met de persoon die de boot bestuurd. Een nostalgisch dashboard maakt de klassieke uitstraling van de boot compleet.

De aandrijving is in de boten wereld een van meest artistieke manieren van techniek. Je kan bij deze boot kiezen uit zowel Benzine als Diesel motoren. De benzine motoren wordt geleverd door Volvo-Penta of MerCruiser, terwijl de Diesels van Yanmar zijn. Standaard wordt de ‘Launch 28′ geleverd met twee motoren, dit bevorderd uiteraard de wendbaarheid; het stuurgemak en de power, je kan echter ook kiezen voor een variant met één motor.

Wanneer je er mee vaart, valt meteen op dat de motoren goed ingekapseld zijn want voor dit type boten zijn ze uitermate stil. De mensen van Boattest.com hebben deze boot getest en voeren met twee Volvo-Penta 5.7L Gxi benzine motoren. Ze leveren ieder zo’n 280 pk, wat natuurlijk meer dan genoeg is voor een boot van deze afmeting. Hij bleek perfect onder verschillende water omstandigheden en sneed heerlijk door het water. De beide motoren leverden tevens fantastische manoeuvreer resultaten op en gaven het gevoel vrijwel nooit tegen het maximum van de power te komen.

De fantastische vormgeving plus de zeer goede vaareigenschappen bewijzen temeer dat deze Chris-Craft een klasse opzich is…

Klik hier voor:
De officiële brochure (pdf)
De Chris-Craft website

Reageren