Update: Watertax Loosdrechtse Plassen

3

We berichten u er al eerder over, gemotoriseerde watersporters zijn vanaf volgend vaarseizoen waarschijnlijk de klos op de Loosdrechtse Plassen. Gemotoriseerde watersporters moeten namelijk volgend seizoen een bijdrage gaan betalen. Het Plassenschap hoopt een half miljoen binnen te halen om het recreatiegebied in stand te kunnen houden.

Aanstaande woensdag besluit de plassenraad, het algemeen bestuur van het Plassenschap Loosdrecht, over de invoering van de watersportbijdrage. Volgens hun is het nodig om het recreatiegebied veilig, aantrekkelijk en bevaarbaar te houden. Het gaat onder meer om het beheer en onderhoud van beschoeiingen, aanlegplaatsen, legakkers, baggerwerk en het bestrijden van de woekerplant Cabomba.
Het Plassenschap wil de bijdrage alleen verplichten voor gemotoriseerde watersporters, omdat die de meeste schade veroorzaken. Kano’s, roeiboten en kleine zeilboten worden niet belast.
De watersporters krijgen de keuze uit de aanschaf van een weekkaart (circa 15 euro) of een jaarkaart (90 euro).
Deze kaarten zijn te koop via de website van Recreatie Midden-Nederland, bij de Mijndense Sluis en op twee andere plekken in Loosdrecht. Maar ook bij de twee verkopers/controleurs die het Plassenschap in dienst wil nemen. Wie heeft betaald krijgt een vaarsticker die op de boot moet worden geplakt.
Het Plassenschap heeft becijferd dat er zo’n 7200 gemotoriseerde boten op de Loosdrechtse Plassen varen. De opbrengst van de vaarstickers wordt geraamd op 480.000 euro per jaar. Na aftrek van de kosten resteert zo’n 250.000 euro.

Ik vind het belachelijk en de grootste onzin, in Nederland betalen we ons blauw aan belasting en is er voor alles een potje. Nu moeten we een abonnement gaan nemen om op een van de mooiste plassen van Nederland te varen. Ik denk dat veel mensen afgeschrikt zullen worden door te moeten betalen voor een vaarsticker.

Nederland waar zijn we mee bezig?

Bron

3 reacties

  1. Schandalig! Er zijn genoeg andere manieren om geld binnen te halen als plassenschap. Dit is echt motorbootjes pesten. Waarom zouden alleen de motorboten moeten opdraaien voor de onkosten van baggerwerkzaamheden, beschoeiing, het onderhouden van legakkers en aanlegplaatsen en het bestrijden van een plantje. Discriminatie! En dan te bedenken dat 50% van de opbrengsten wegvloeit aan kosten.

Reageren