Houten superboot ‘Alpha Z’ eindelijk te water

0


De ‘Alpha Z’ is een zeer extravagante houten speedboot, in 1998 gebouwd door Van Dam Custom Boats. De boot werd oorspronkelijk gebouwd voor een zeer invloedrijke Amerikaanse zakenman, maar deze heeft hem nooit de vuurdoop gegeven. De tien meter lange open speedboot is volledig vervaardigd uit mahonie en ziet er van dichtbij erg imposant uit door zijn speciale details. Onlangs werd hij gekocht door een liefhebber uit, hoe kan het ook anders, Monaco. Vanaf de  zomer 2010 zal hij dus de middellandse zee onveilig maken. Riva, Boesch, Chris-Craft en alle andere ‘Classics’ opgepast want dit is de ultieme houten speedboot…

Ontworpen door Michael Peters Yacht Design is deze boot een prachtig voorbeeld van het niveau waarmee houten boten heden ten dagen gebouwd kunnen worden. De Alpha Z heeft de typische Van Dam stijl en is volgens de hoogste normen uit modern gelamineerd constructiehout vervaardigd. De binnenromp bestaat uit twee lagen Okoume multiplex met daar overheen als derde huid, speciaal geselecteerde, mahonie uit Honduras. De speciale voorruit heeft door zijn rondingen de looks van die van een ‘concept car’, en is gemaakt van een dubbele laag glas. Het speciale effect krijgt hij door het ontbreken van een frame, hij wordt dan ook op zijn plek gehouden door een constructie van glasvezel bouten aan de onderkant van het dashboard.

Het dashboard zelf is vervaardigd uit één stuk mahonie waardoor het een fantastische uitstraling heeft, alsof het geschilderd polyester is. De console in het midden van de cockpit bevat een tv scherm, een radio en alle schakelaars waarmee de boot bedient kan worden. Deze bediening vindt plaats vanuit zeer goed gevormde lederen zetels met een mahonie houten achterkant, welke perfect in spelen op de luxe uitstraling van de gehele boot. Ook de vloer is vervaardigd uit eersteklas gelakt mahonie met roestvrij stalen accenten, met direct daaronder de tanks die 420 liter brandstof op kunnen slaan.

Het is erg gemakkelijk om bij de motor te komen, met één druk op de knop opent en sluit de motorkap zich automatisch. Wanneer je hem opent, onthuld zich een ‘Keith Eichert Power Products’ V8 motor met ruim 800 pk. De motor is geheel gepolijst waardoor hij reflecteert als een spiegel en een kijkje onder de motorkap meer dan waard maakt. Je ziet ook totaal geen rubber slangen en andere losse onderdelen, deze zijn vakkundig weggewerkt in eveneens gepolijste roestvrijstalen pijpen. Het gehele motorsysteem (inclusief inductie en aandrijving) is gekoppeld aan het LCD scherm in de cockpit, hierdoor heeft de bestuurder altijd oog op eventuele problemen die kunnen ontstaan. Deze techniek is vergelijkbaar met de boordcomputer van moderne auto’s.

Volgens de werknemers van Van Dam is deze boot een “once in a lifetime” project. Alle zeilen werden bij het bouwen van deze superboot bijgezet en het gehele team heeft er ontzettend veel van geleerd. Echter nog een boot, van de romp tot de kleinste onderdelen in motor, geheel op maat maken is een klus die alleen kan wanneer de koper vooraf betaalt.

Geniet nog maar even van de heerlijke beelden…

Klik hier voor:
De officiele Van Dam website

Reageren