Wie steelt de show? Sunseeker of Princess (video)

0


Terwijl wij hier op het vaste land druk met de voorbereidingen van Boot Dusseldorf bezig zijn, is er aan de overkant van het kanaal natuurlijk ook een gave show aan de gang. Zowel Princess als Sunseeker proberen de show in hun eigen geboorteland te stelen met mooie nieuwe en vooral grote jachten… wie wint het?

De London Boat Show is eigenlijk een beetje het ondergeschoven kindje vergeleken met Boot Dusseldorf waarmee (vaak) officeel het boten seizoen weer ingeleid wordt. Eind januari is misschien al een beetje vroeg, maar begin januari is echt te vroeg om weer officieel van het boten seizoen te spreken. Toch moeten we de London Boat Show 2011 niet zomaar voorbij laten gaan want er komen mooie boten uit Engeland. Zowel Sunseeker als Princess hebben hun best gedaan zo goed mogelijk over te komen…


Princess staat niet echt bekend om haar spectaculaire launches van nieuwe jachten, ookal hebben ze vaak mooie jachten te presenteren. Een paar dagen geleden heeft Princess haar eerste superjacht op de London Boat Show 2011 getoont. Ook dit grote nieuws ging met enige bescheidenheid gepaard. Een violist gaf op de openingsdag van de show op het achterdek van de nieuwe Princess 32M een solo optreden voor een select gezelschap.


De Princess 32M is het eerste jacht van boven de 100 voet (30 meter) dat de werf ooit geproduceerd heeft. Hiermee zorgt de werf er indirect voor dat ze niet teveel achterblijven op hun landgenoot Sunseeker, welke al een tijdje jachten van dit formaat bouwt. We kunnen er nog niet heel veel over zeggen, maar gezien zijn grote ramen zal het binnen een oase van licht en ruimte zijn. Uit de berichten die opduiken kunnen we in ieder geval ook concluderen dat deze Princess echt aan de superjacht standaarden voldoet. De 32M heeft nog niet alle proefvaarten gehad, maar heeft tot nu toe laten zien dat hij tot zeer goede resultaten in staat is. Het kleinere motorpakket zal hem ongeveer tot 24 knopen brengen, terwijl de grotere motorisering hem tot boven de 26 knopen moet laten varen.


Wanneer we meer over de Princess 32M kunnen vertellen lees je dat uiteraard hier op Bootblog. Voor nu kan je alvast het interview dat Boat International met de Directie voorzitter van Princess (David King) heeft gehouden bekijken.

Natuurlijk kon Sunseeker niet achterblijven en kwam na de lancering van de Princess 32M met een veel minder bescheiden aanpak. Sunseeker lanceerde op de London Boat Show 2011 namelijk direct twee nieuwe jachten. De Predator 115 (net even wat groter dan de Princess) en de Manhattan 73 (net even wat kleiner dan de Princess). Om beide jachten meteen goed onder de aandacht te brengen gaf de Engelse X-factor finalist Rebecca Ferguson een behoorlijk groter optreden dan de violist van Princess. Het lijkt dus wel alsof Princess een wat meer high-end doelgroep aan wil spreken terwijl Sunseeker haar jachten onder een veel breder publiek likeable wil maken. Wat de beste tactiek is laten we even in het midden, want de kopers zullen namelijk niet veel van elkaar verschillen.


De Sunseeker Predator 115 heeft dezelfde agressieve uitstraling als haar kleinere broertjes. Ze hebben die lijn naar ons idee goed doorgetrokken naar superjacht formaat. Het Interieur schijnt vrij minimalistisch te zijn, maar dat is misschien precies waar de koper behoefte aan heeft. Qua prestaties doet hij het met zijn grotere formaat eigenlijk nog beter dan Princess. De Sunseeker Predator 115 heeft namelijk een topsnelheid van boven de 30 knopen.


Als tweede primeur lanceerde Sunseeker de Manhattan 73. Een jacht van ongeveer 23 meter met de capaciteit van een klein superjacht en de snelheid van een ruime sportcruiser. Hij biedt namelijk plaats aan 8 personen plus 2 crew, en behaalt een topsnelheid van 34 knopen. De Manhattan serie van Sunseeker is iets minder agressief gestyled en wordt anders dan de Predator meestal in volledig wit geleverd. Meer over deze nieuwe Manhattan 73 vinden jullie binnenkort hier op Bootblog. Ook de oprichter van Sunseeker, Robert Braithwaite, hebben onze Engelse vrienden van Boat International op de Londen International Boat Show 2011 geïnterviewd.

Reageren