Duitsers gaan voor Nederlandse sloep

0


Uit een recent onderzoek in opdracht van NL EVD Internationaal en Syntens, is gebleken dat onze oosterburen dit jaar behoorlijk wat Nederlandse sloepen kopen. De vraag naar onze sloepen blijkt dit eerste deel van 2011 al met 130% gestegen te zijn, maar waarom?

Van onze columnist John Greiner hadden we al begrepen dat de vandaag begonnen HISWA qua standruimte dit jaar weer volgeboekt was, maar dat het zo goed gaat hadden we niet verwacht. HISWA ziet tot op heden namelijk vrijwel geen groei ten opzichte van het dramatische verkoopjaar 2010. Volgens de firma Bootzeil die het onderzoek in opdracht van de eerder genoemde internationale handelsorganisaties uitgevoerd heeft, is de Nederlandse sloep een grote uitzondering op het algemene beeld.

Het is vandaag 1 maart, er is dus nog geen kwartaal verstreken en er kan nog van alles gebeuren. Moeten we dit onderzoek dan wel zo serieus nemen? Naast de feiten uit het onderzoek (die bootblog bij de onderzoekers opgevraagd heeft, hierover later meer), bestaan er nog een aantal andere redenen die dit onderzoek onderbouwen.

De traditionele speedboot schijnt volgens de onderzoekers namelijk langzaam uit de gratie te raken in Duitsland. Dit heeft met name te maken door de hogere aanschafprijs, onderhoud, diepgang maar vooral de regelgeving. Net als in Nederland is het tegenwoordig ook bij onze oosterburen steeds moeilijker om een plek te vinden waar je lekker hard kan varen. Wel jammer, we hadden verwacht dat ze net als op de Autobahn dit nog wel even vast konden houden. Daarnaast groeit ook in Duitsland de groep 55 plussers die een grote doelgroep voor betaalbare en degelijke sloepen zijn.

Net als de onderzoekers zien we dus veel kansen voor de Nederlandse sloepenbouw om Internationaal te gaan. Wel weer fijn dat goede nieuws uit de branche!

Reageren