Agressieve milieuvriendelijkheid

0


Zoals gezegd, de botenwereld wordt steeds groener. Er bestaan echter ook boten die heel erg doen alsof ze groen zijn, maar ondertussen gewoon het tegenovergestelde waarmaken. Een mooi voorbeeld is deze futuristische Code-X van FB design (Fabio Buzzi), is die wel zo groen?

Fabio Buzzi is een grote naam binnen de powerboat racerij, hij heeft meerdere titels op zijn naam en wil met zijn bedrijf FB design het powerboat racen weer goed op de kaart zetten. Het powerboat racen heeft net als de Formule 1 echter het mankement dat het ontzettend milieu onvriendelijk is, en dat kan tegenwoordig volgens velen niet meer. De Formule 1 is al aan vele brandstof besparende regels gebonden en ook Fabio wil de powerboat racerij milieuvriendelijker maken.


Als proef project heeft hij samen met een aantal investeerders het Code-X jacht ontwikkeld. Een boot die ons vooral aan de Wally en de XSR48 van XSMG marine doet denken. Deze power machine met zeer agressieve looks wordt voornamelijk als milieuvriendelijk bootje gepresenteerd. Toch beschikt hij over 2, Formule 1 waardige, motoren van ieder 710pk waarmee hij een slordige 90 knopen behaald. Niet mis voor een 47 voet jacht.


Zijn milieuvriendelijke imago heeft hij te danken aan 2 elektromotoren die gevoed worden middels grote zonnepanelen op het voordek. Ok, hybride kennen we wel maar hij heeft nog meer. Middels een zeer geavanceerde techniek fabriceert het jacht uit restanten van de verbranding in de dikke dieselmotoren een soort methanol waarop hij ook vaart. Dit betekend een aanzienlijke brandstof besparing, die echter nog lang niet in de buurt komt van jouw eigen 10pk viertakt buitenboordmotortje.


Als ontwikkeling is het voor de powerboat racerij natuurlijk zeer interessant, maar wij gaan toch echt voor de prestaties en misschien zelfs wel de looks want die vallen beide zeker niet tegen…
De Code-X in actie zien? Filmpje!

Specificaties FB design, Code X yacht:
Lengte: 47 voet
Motoren: Ilmor Marine MV10-710
Vermogen: 2x 710pk (=1420pk)
Topsnelheid: 90 knopen
Prijs: (nog) niet te koop
Meer info: Code-X website

Reageren