Mooie milieuvriendelijkheid uit Duitsland (video)

0


Als je aan Duitsland denkt, denk je misschien niet meteen aan mooie klassiek gelijnde houten en schonen groene speedboten. Toch weet de Duitse werf Rivers and Tides deze twee eigenschappen goed te combineren…

BootblogTV was op Boot Düsseldorf op de stand van Rivers and Tides. Eerst de video zien en dan lezen? Scroll naar onderen.

Rivers and Tides is een relatief kleine werf die pas sinds kort gemotoriseerde boten bouwt. Van oorsprong is het namelijk een werf gespecialiseerd in het bouwen van houten kajaks. Door deze geschiedenis weten ze ontzettend goed hoe je zo veel mogelijk gewicht kan besparen bij het bouwen van een boot. Je kent het wel, wanneer je in een kajak stapt moet je oppassen dat hij niet meteen omgaat. Dezelfde gewichtsbesparende materialen gebruiken ze nu bij de bouw van kleine speedboten.


Naast het zo licht mogelijk maken, heeft Rivers and Tides zich ook op elektro motoren gefocust. De meeste boten uit de range van de werf kunnen namelijk zowel met een benzine als elektro motor besteld worden. De werf heeft op dit moment 6 verschillende speedboten in productie, de Pepino 3.4, de Pebbles 3.4, de BootOX 4.6, de Palena 6.2, de Rock 6.7 en de Shiver 6.7 (bijgevoegde afbeeldingen zijn van de Shiver).

Doordat de boten zo ligt zijn (hoe dit komt leg ik in de video uit), hebben ze niet veel stuwkracht nodig om tot behoorlijke snelheden te komen. De 4,6 meter lange BootOX (speciaal voor dames met veel botox waarschijnlijk) weegt maar 180 kilo en vaart 65 kilometer per uur met slechts 50pk. Enige misser is wel dat hij geen binnenboord-, maar botenboordmotor heeft. Op zo’n gaaf gestroomlijnde houten speedboot misstaat dat toch echt wel behoorlijk, jammer. Mocht je nou niet zo’n grote kast achterop willen hebben en het milieu een warm hart toedragen, dan kan je ook voor een kleine elektromotor kiezen.


De mooiste boot die Rivers and Tides op dit moment in productie heeft, is wat ons betreft zeker de Shiver. Deze ruim 6,5 meter lange open boot is een mooie kruising tussen een sloep en een klassieke houten speedboot. De stuurpositie is voorin vlak achter het kleine ruitje, waardoor er achterin heel veel ruimte ontstaat voor nog 7 gasten. Hij vaart met zijn elektromotor ongeveer 50 km/h, wat echt een flinke snelheid is voor elektrisch varen.


We zouden graag eens met deze boten varen en het stille planeren ervaren. Helaas is er in Nederland nog geen importeur, hier zijn ze nog naar opzoek (interesse?), dus we zullen nog even moeten wachten. We waren tijdens Boot Düsseldorf 2011 wel al even op de stand van Rivers and Tides, en bekeken de boten eens wat dichterbij…

Reageren