De nieuwe Beneteau Swift Trawler 44

0


Eind vorig jaar kwam Beneteau met de opvolger van haar Swift Trawler 42. Gelukkig ging het niet om een facelift, maar een volledig nieuw jacht. Tijd om hem eens van dichterbij te bekijken…

In 2004 kwam de eerste Beneteau Swift Trawler als snelvarend en tegelijk stoer (kust)jacht. Deze ST42 werd zo’n groot succes dat de Franse werf een hele serie Swift Trawlers op de markt bracht, de 34, 34S, 42 en de 52 voeter. Sinds eind vorig jaar debuteerde de opvolger van de oer Swift Trawler, de ST42, na 7 jaar trouwe dienst op verschillende botenshows.

Misschien anders dan verwacht lijkt de Swift Trawler 44 meer op zijn kleinste broertje, de 34 voeter, dan op zijn voorganger. Dit heeft met name te maken met het perfecte gebruik van de beschikbare ruimte binnen zijn bijna 14 meter lengte en 4,25 meter breedte. Net als bij de ST34 heeft Beneteau namelijk het lef getoond om een asymetrische bouw te gebruiken. Dit zie je wel vaker bij Trawler jachten, maar niet op de manier waarop Beneteau het aanpakt.

Verschillende werven creeren meer ruimte in de salon door een van de gangboorden volledig weg te laten. De ST44 heeft echter beide gangboorden nog om goede bewegingsvrijheid te houden, maar het gangboord aan bakboord zijde (links) is een stuk smaller dan degene aan de stuurboord kant. In noodsituaties is het dus wel mogelijk om via beide kanten naar de neus te lopen maar de breede kant is een stuk gebruiksvriendelijker. Om ook benedendeks meer ruimte te creeeren ligt het gangboord aan bakboord zijde veel hoger en is de overhang van de flybridge weggelaten om sta hoogte te behouden. Dit resulteert in een grotere tweede slaapkamer onder de keuken, die zich in het stuurhuis bevindt.

Wanneer je in de salon binnenstapt valt meteen de fantastische panoramaview door de voorruiten op. Net als bij veel superjachten tegenwoordig, loopt de voorruit helemaal rond en heeft de werf van hele smalle raamstijlen gebruik gemaakt. Wanneer je dit gewend bent, wil je niks anders meer. Verder is de inleding van de salon niet spectaculair anders dan bij zijn voorganger. De keuken bevindt zich voorin naast de stuurpositie waardoor je tijdens het koken mooi uitzicht naar buiten hebt.


Benedendeks bevinden zich 3 slaapkamers en twee badkamers. De slaapkamer in de punt is traditioneel voor een jacht van deze afmeting, met het tweepersoonsbed centraal in het midden. De tweede grote kamer, aan bakboord zijde, haalt veel voordeel uit het verhoogde gangboord waardoor stahoogte ook hier gegarandeerd is. De derde kamer bestaat uit een tweepersoons stapel bed, meer iets voor kinderen. Wellicht komt er in de toekomst de mogelijkheid deze derde kamer te vervangen voor een kleine studiekamer of zelfs de keuken te naar beneden te verplaatsen. Groot nadeel van deze 3-kamer layout is dat er niet heel veel ruimte meer voor de badkamers is. Beide badkamers zijn zo klein dat er een kap over de wc geklapt moet worden wanneer je wil douchen. Jammer voor een jacht dat op andere plaatsen zoveel ruimte weet te creeeren, maar eigenlijk dus wel logisch.


Boven op de salon zit je lekker op een zeer ruime flybridge die van allerlij gemakken voorzien is. Zo kan je aan de achterkant van de flybrigde je bijboot kwijt, is er een klein wastafeltje met optionele ijsmachine (echt iets voor de Amerikaanse markt) en staan er twee losse stoelen die naar voren kijken. Gezellig samen varen dus.

Deze nieuwe Beneteau Swift Trawler 44 is dus een hele goede keuze voor mensen die het gevoel willen hebben een iets grotere boot te bezitten dan een 44 voeter. Daarnaast is hij een van de weinige snel varende trawlers die volledig up-to-date is en een snelheid van ruim 26 knopen zou moeten behalen. De meeste concurrerende modellen gaan al een aantal jaren mee en zijn vaak nog duurder. Wie deze nieuwe Beneteau koopt, heeft dus veel waar voor zijn geld, want hij heeft een heel zacht prijsje voor een 44 voeter…

Specificaties Beneteau Swift Trawler 44:
Lengte: 13,88 meter
Breedte: 4,25 meter
Diepgang: 1,05 meter
Gewicht: 10,8 ton
Brandstof capaciteit: 1.400 liter
Water capaciteit: 640 liter
Accommodaties: 4(+2) bedden
Max aantal personen: 14
Motoren: 2x Volvo D4 300pk
Vermogen: 600pk
Prijs: 324.800,- euro (ex BTW)
Werf: Beneteau

Reageren