Jachtwerf DYB in conflict met Russische klant

0


Jachtwerf DYB uit Enkhuizen heeft een forse aanvaring met een beroemde Russische architect. De werf krijgt nog een half miljoen euro van de Rus en heeft daarom diens exclusieve motorjacht aan de ketting gelegd.

De in Rusland bekende bouwkundige Boris Levyant uit Moskou heeft de werf in 2008 opdracht gegeven tot de bouw van een super-de-luxe jacht voor 3,6 miljoen euro, maar hij heeft opeens geen geld meer. De aluminium ‘Liberty 74’ van bijna 23 meter lang werd deels ontworpen door de architect zelf en is bedoeld om in serieproductie te gaan voor een zeer exclusieve doelgroep.

Achterstand
Het ranke schip biedt plaats aan zes personen en twee bemanningsleden, en is in staat om de Atlantische Oceaan over te steken. Het eerste prototype is al bijna afgebouwd door de Nederlandse werf DYB, maar sinds vorig jaar mei weigert de opdrachtgever de rekeningen van de bouwers te betalen. Inmiddels heeft de Rus een betalingsachterstand van ruim een half miljoen euro. Aan de werf heeft hij laten weten dat zijn geld op is en dat de bouw stopgezet moet worden. Maar DYB neemt daar geen genoegen mee en probeert de achterstallige betalingen nu via de rechter op de Russische architect te verhalen. Mocht dat niet lukken, dan verkopen ze het jacht zelf.

Bron: Telegraaf

Reageren