’s Werelds grootste zonne-energie aangedreven jacht gelanceerd

2


Het grootste jacht dat puur op zonne-energie loopt, PlanetSolar, is onlangs in Duitsland onthult. De eigenaren bereiden zich op dit moment voor op een reis om die wereld die in April 2011 zal starten en alle records moet gaan breken. Tevens hopen ze met dit jacht een voorbeeld te zijn voor een groenere manier van jachten bouwen en gebruiken. ‘Groen’ is natuurlijk ontzettend hip en het lijkt er op dat de crisis hier weinig verandering in gebracht heeft.

Dit nieuwe ‘groene monster’ heet PlanetSolar (hoe toepasselijk) en is 31 meter lang en wel 15 meter breed. De catamaran is ontworpen door de Zwitserse designer Raphael Domjan en zal ongeveer 20 miljoen euro kosten.

De reis rond de wereld zal gedaan worden door de Franse kapitein Gerard d’Aboville. Overal waar hij komt zal de opvallende verschijning gadegeslagen worden met zijn unieke gladde design, en de 500 vierkantemeter zonnepanelen op het dek. Het jacht is gebouwd door de Duitse Knierim Yacht Club in Kiel. Ze hebben de romp dusdanig vormgegeven dat het varen zo min mogelijk energie kost, en een indrukwekkende topsnelheid van 15 knopen behaald terwijl het jacht 60 ton weegt.

Steeds meer ontwerpers en werven richten hun pijlen tegenwoordig op groene jachtbouw. Zo werd een tijdje geleden ook de Alastair Callender’s Soliloquy getoont, een superjacht met uitklapbare masten waardoor hij zonder motor aandrijving zeer efficient kan varen. Over dit jacht later meer…

De eigenaren van het merk PlanetSolar beschrijven hun doelstelling zeer ambitieus met de volgende woorden: “Wij willen laten zien dat het nog lang niet te laat is om te veranderen en nieuwe oplossingen te creëren. De generatie van de toekomst zal zeker naar ons kijken en opmerken dat onze keuzes de toekomst van de mensheid nu al aanduiden”. Dit zijn geen bescheiden woorden, maar om de dezelfde termen te blijven, de toekomst zal het leren 😉

Specificaties:
Lengte: 31 meter
Breedte: 15 meter
Hoogte: 6 meter
Gewicht: 60.000 kg
Zonnepanelen oppervlakte: 500 m2
Kracht vanuit de zonne-energie: 138,7 pk
Kruissnelheid: 8 knopen (15 km/h)
Topsnelheid: 15 knopen (25 km/h)
Bemanning: 2 schippers
Maximale capaciteit personen: 200

En hoe ziet dat er uit?

Klik hier voor:
De officiële website van PlanetSolar

2 reacties

Reageren